1
2
2
Tanítsd ma a holnapot! – projekt délután a Várday Katában
2024. 02. 16.

Február 12-én nagyszabású programnak adott helyszínt iskolánk. Ezen a napon került ugyanis sor a „Tanítsd ma a holnapot!” elnevezésű tematikus délutánnak, szakmai projektnapnak.


A szakmai konferencia Pappné Molnár Erika főigazgató köszöntőjével és Nt. Kormos Csaba vezető lelkipásztor igei gondolataival vette kezdetét. Az előadások és kerekasztal beszélgetések, műhelymunkák előtt iskolánk diákjai adtak rövid kulturális műsort.

Ezt követően került sor az előadásokra, melyek során többek között bemutatásra került a LanguageCert Nyelvvizsgaközpont és a nyelvvizsgák szerepe a 2024-től érvényben lévő felsőfokú felvételi rendszerben. Az előadást Regő Artúr, a nyelvvizsgaközpont ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője tartotta. Ezt követően Skultéti Zoltán Gáborné, a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon matematika, informatika, angol, orosz szakos tanára előadását hallgattuk meg, melynek témája a digitális oktatás tapasztalatairól szólt.A délután további részében került sor a műhelymunkákra. Három helyszínen, párhuzamosan folytak az alkalmak.

Az idegen nyelvi munkaközösség az alábbi workshopokkal készült:
- Az élménypedagógia alkalmazásnak lehetőségei az oktatásban. Néhány módszer gyakorlati kipróbálása a nyelvoktatásban. Témavezető: Virguláné Hercku Orsolya és Petőné Nagy Zsuzsanna.
- Egy szóbeli nyelvvizsga bemutatása és elemzése. Univerzális és LanguageCert-specifikus tippek adása a sikeres vizsgázáshoz. Témavezető: Regő Artúr és Joe Macpherson (iskolánk angol nyelvi lektora)

A humán munkaközösség is izgalmas témákat vitt a szakmai projektnap érdeklődői elé:
Gyakorlati bemutató a digitális osztály működéséről magyar nyelv és irodalom órán.
- Diákok mesélnek az első tudományos élmények megszerzéséről a tudományos diákköri munkákon keresztül. Témavezető: Borbélyné Péter Zsófia.
- A jogásszá válás útja, a szakkollégiumok, mint a tehetséggondozás formái. Témavezető: Dr. Révész Béla.
- Többletpontok szerzése a Debreceni Egyetem jogi karán, humán tagozat bemutatása: Szónok Boglárka és Tóth Csenge Sára iskolánk 12/A osztályos diákjai.
- Beszélgetés keretén belül a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatóitól kaphattak információkat a jelenlévők az ott folyó oktatásról. Témavezető: Nagyné Fazekas Ágnes.

A természettudományi munkaközösség a képzésünk gyakorlati oldalát domborította ki az alábbi előadások által:
- A Debreceni Egyetem természettudományi szakjain tanuló diákok elméleti és gyakorlati bemutatója, valamint a Természettudományi kar különböző szakjainak bemutatása Témavezető: Dobos Viktória és a Debreceni Egyetem hallgatói.
- A Nyíregyházi Egyetem tanárai a természettudományos képzésekről tájékoztatták iskolánk diákjait. Témavezető: Koleszár Gergő és Dr. Beszeda Imre.

Miért a reál tagozatot válasszam? Lehetőségek a biológia-kémia tagozatban.
Iskolánk volt diákjai - Seprenyi Fruzsina, a Debreceni Egyetem biológus hallgatójának, valamint Takács Dorina, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának szülésznő szakos hallgatójának – beszámolója. Témavezető: Révészné Sajtos Judit.

Minden szekcióülés végén kerekasztal beszélgetések voltak, ahol is lehetőségük volt a résztvevőknek kérdéseiket feltenni az adott témavezetőknek az előadók számára. Rendezvényünket állófogadással zártuk. A projektdélutánunkat megtisztelte jelenlétével Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere.

Köszönjük minden kedves résztvevő jelenlétét a szakmai projektnapon, köszönjük a szervezésben segédkező kollégák, diákok lelkiismeretes munkáját. Jó reménységgel vagyunk az iránt, hogy a rendezvényből hagyományt teremthetünk a későbbiekben.

Az alkalom az NTP-TEHETSEG-23 pályázat keretén belül valósult meg.

Forrás: kisvarda.hu