Select Page

Segítség, 40 lettem!

 

Először is lássuk, mik azok a vizsgálatok, amelyekre érdemes elmennie egy negyven feletti nőnek. Rögtön az elején fontos megjegyezni, hogy a betegségek kezelése helyett érdemes a hangsúlyt a prevencióra, azaz a megelőzésre helyezni. A tudatosság az egészünk kapcsán éppúgy fontos, mint a pénzügyekben. Na de nézzük is a legfontosabb szűrővizsgálatokat!

 

Mammográfia

A magyar nők átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalékos.

Tehát minden 10., 12. nőnél megjelenik a kór, rendkívül fontos ezért a rendszeres szűrés!

Negyvenéves kor felett 1-2 évente javasolt elmenni egy szűrésre, de akinek a családjában előfordult már a megbetegedés, annak érdemes már a harmincas éveitől rendszeresen beiktatni azt.

 

Méhnyakrák szűrés

A méhnyakrák a 2. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat a nőknél, Magyarországon évente mintegy 1 500 új beteget diagnosztizálnak. Évente egy nőgyógyászati szűrővizsgálat minden nőnek ajánlott, de legkésőbb a húszas évek elejétől. A méhnyakrák kiszűrésében egyre hangsúlyosabb a HPV-szűrés jelentősége, hiszen a HPV-vírus szinte minden méhnyakrákos esetben kimutatható.

Csontsűrűség mérés

Csonttömegünk az életkorunk függvényében változik, általában 30 éves kor felett fogyni és gyengülni kezd.

A kor mellett a nem megfelelő életmód is közrejátszik abban, hogy Magyarországon nagyjából egymillió ember szenved csontritkulásban. Pedig a csonttömeg-méréssel végzett szűréssel már akkor fel lehet fedezni a közelgő bajt, amikor az komoly panaszokat még nem okoz.

Negyven feletti nőknek 1-3 évente javasolt elvégezni a vizsgálatot.

Melanoma szűrés

A melanoma malignum gyakorisága évente 3 százalékkal növekszik, az elmúlt 20 év során több mint duplájára emelkedett a diagnosztizált esetek száma. Leggyakrabban a 40 és 50 éves korosztályt érinti és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a leégett bőrfelületen tűnhet fel.

Ezért évente legalább egyszer érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki feltérképezi a teljes bőrfelületünket, és megállapíthatja, hogy a gyanúsnak tűnő anyajegyek valóban veszélyt jelentenek-e.

Általában évekig tart, amíg a melanoma kifejlődik, de fontos, hogy az orvosok még időben felállítsák a diagnózist.

Kardiológiai vizsgálat

Negyven felett mindkét nemnél nőni kezd a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, emiatt a kardiológiai vizsgálatot is javasolt felvenni a rendszeres szűrések közé. Az orvos EKG-val és ultrahanggal derítheti fel az esetleges szívműködési zavarokat, így kiszűrhetőek például a különböző szívritmuszavarok, koszorúérgörcsök, és az infarktust is kimutatják ezek a vizsgálatok. Évente egyszer érdemes ezt is elvégeztetni.

 

Na de mi a helyzet a gyerekvállalással?

Amikor idősebb anyákról hallani, mindenki azon kezd el sipákolni, hogy felelőtlenség. Erre cáfolt rá egy felmérés miszerint:

Akik természetes módon esnek teherbe 40 éves koruk fölött, négyszer olyan esélyesek arra, hogy megéljék a százéves kort, mint a kortársaik.

A meghosszabbodott termékenység ugyanis együtt jár a hosszú élet génjével. Nem kérdés: a gyerek tagadhatatlanul megfiatalít. Egy totyogó után rohangálni kell, játszótérre járni, egészségesen étkezni, és csupa fiatal anyuka között kell helytállni, mégpedig éppen a gyerek érdekében. Végül pedig a legfontosabb, hogy aki fiatalként gondol magára, az lassabban öregszik.

Ami pedig még nagyobb biztonságot ad – nem csak negyven felett – ha rendelkezünk megfelelő vésztartalékkal a váratlan helyzetekre is. Mert bár odafigyeléssel és prevencióval sokat tehetünk az egészségünk védelme érdekében, de a genetikus megbetegedések ellen sajnos a prevenció sem garancia.