Select Page

A nyugdíjat megélni, nem túlélni kell!

 

Egy átdolgozott élet, az aktív évek után ki ne szeretné méltó módon, a megszokott életszínvonalon megélni a nyugdíjas éveket? Mit mondanak a számok? Mi a helyzet a várható nyugdíjakkal? Mit gondolnak az emberek, és mit mond a valóság?

 

Mire számítunk a nyugdíjunk kapcsán?

Egy (a Biztosító Magazinban publikált) kutatás válaszadói szerint legalább havi 151 ezer forint nyugdíjra lenne szükség a nyugdíjas évek megélhetéshez. Ez azonban az ország különböző részein eltérő, a keleti megyékben ezt az összeget 142 ezer forintra becsülik, míg a fővárosban 161 ezerre. Az átlagnál magasabb nyugdíjra tartanak igényt azok is, akik már rendelkeznek kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, ők legalább 163 ezres jövedelmet szeretnének havonta. Na de mennyire elrugaszkodott elvárás ez? Mit mond a valóság?

Alacsony nyugdíj, sok nyugdíjas: mi a megoldás?

Magyarországon 100 nyugdíjasból mindössze 7-nek magasabb a nyugdíja, mint havi 200 ezer forint. Havi 150 ezer forinttal a jelenlegi nyugdíjasok mindössze 22%-a rendelkezik.

 

A nyugdíjasok 78%-ának 150 ezer forint alatti a nyugdíja, 100-ból 3 nyugdíjasnak pedig még az 50 ezer forintot sem éri el a havi nyugellátása, ami még akkor is nagyon kevés, ha nyugdíjasként a bevételek mellett a kiadások egy része csökken. 

Ráadásul 2050-re Európa lakosságának várhatóan a negyede 65 év feletti lesz. Ezt igazolja, hogy a mostani időskorúak jobban is vigyáznak az egészségükre, mint a néhány évtizeddel korábban élők, náluk jóval aktívabb életmódot folytatnak, tovább és magasabb életszínvonalon élnek, egészségesebbek. Mindezek összességében 2 dolgot eredményezhetnek: vagy még alacsonyabbak lesznek a nyugdíjak, vagy drasztikusan növelni fogják a nyugdíjkorhatárt.

Alapból is tudjuk, hogy nyugdíjhelyzet van, a fenti számok csak még inkább ráerősítenek arra, hogy érdemes mielőbb foglalkoznunk a témával. A megszokott életszínvonal fenntartása érdekében időben szükséges felkészülni a nyugdíjas évekre!

Erre az egyik legjobb megoldás a nyugdíjbiztosítás. Ráadásul a befizetések után évente 20%, maximum 130 ezer forintos adójóváírást is kaphatnak a szerződéseken!

Személyre szabott, díjmentes igényfelmérésre a lenti telefonszámon kérhető időpont:

 

Lippai Orsolya

Tel: +36 30 399-9775