Select Page
Futó és kerékpáros verseny a kisvárdai Asszonyhegyen

Futó és kerékpáros verseny a kisvárdai Asszonyhegyen

Futó és kerékpáros verseny a kisvárdai Asszonyhegyen

A Kisvárda és Környéke Bringások Kerékpáros Sportegyesület  (KKB SE)  és a Tekeregj 2019. április 7-én, vasárnap reggel 10:00 -tól  a kisvárdai Asszonyhegyen futó és kerékpáros  versenyt,  a Race of Szabolcs sorozat 2. futamát rendezi meg. 

2019-ban  is folytatjk az elmúlt években megkezdett hagyományukat, szeretnének lehetőséget adni nemcsak a környék, hanem az egész régió futóinak és terepbringásainak, hogy tavasszal megmérettessék magukat egy izgalmas nyomvonalú rendezvényen.

Szeretettel várják a helyi versenyzőket, és természetesen számítanak a határon túli barátaikra, sporttársaikra, akik korábban is ellátogattak Kisvárdára Romániából, Ukrajnából és Szlovákiából, és azokat is, akik most szeretnék ezt a műfajt kipróbálni, illetve,akik szeretnének egy látványos és színvonalas kerékpárversenyt látni Kisvárda legmagasabb helyszínén 🙂
A rendezők mindent megtesznek, hogy mind a színvonal, mind pedig a hangulat kiváló legyen, az izgalmas versenyről pedig reméljük ismét a nagyszámú nevezők gondoskodnak.
Idén változott  a nyomvonal, és az eddigieknél is technikásabb és látványosabb pályát jelöltek ki a KKB szervezői.
Támogatóiknak köszönhetően chipes időmérőrendszer segíti, hogy profin tudják mérni a versenyzők idejét .
Számítanak az ifjúságra is, szeretnének a fiataloknak lehetőséget adni, hogy kipróbálhassák magukat.
A versenyzők ismét évezhetik az Arany Cipó pékség mákos rétesét, melyet nevezéskor vehetnek át, ajándékként .
Mozogjon Kisvárdán! – Sportolási lehetőségek felnőtteknek

Mozogjon Kisvárdán! – Sportolási lehetőségek felnőtteknek

Mozogjon Kisvárdán! – Sportolási lehetőségek felnőtteknek

 

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres sportolás, mozgás erősíti az immunrendszerünket, jótékony hatással van a közérzetünkre és energikusabbá teszi mindennapjainkat.

Ebben az összállításban egy csokorba fogtuk össze a Kisvárdán elérhető mozgásformákat, bízva abban, hogy megkönnyítjük azok számára a választást, akik most szeretnének belevágni a sportolásba. Bemutatjuk, hogy mennyi lehetőség van városunkban hölgyek és urak számára is arra, hogy formában tartsák magukat, és remélhetőleg mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló sportot. 

Mindenkinek ugyanazt az 5 kérdést tettük fel:

  1. Mutassa be néhány mondatban az adott mozgásformát!
  2. Kiknek ajánlja?
  3. Mire számítson, aki először megy?
  4. Mit vigyen magával?
  5. Időpontok, helyszín, elérhetőség

 

 

 

KERÉKPÁROZÁS – KKB – KISVÁRDA KÖRNYÉKE BRINGÁSOK

 

1.A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe. A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív-és vérkeringési rendszert.

2.Kifejezetten ajánlott azoknak, akik korábban nem sportoltak. A mozgás zsírégető hatása miatt jobban láthatóvá válnak az izmok, a rendszeres igénybevétel okozta vérbőségtől pedig szebb lesz az izomtónusunk. Az ízületekhez kíméletes, csökkenti az elhízást és rendszeres gyakorlással megelőzi azt.

3.Amellett, hogy észrevétlenül ápoljuk fizikai megjelenésünket, és javítjuk belső szerveink egészségügyi állapotát, mentálisan is felfrissülünk egy kiadós tekerés után. Kerékpárra pattanva egészen rövid idő alatt érezni fogjuk a biciklizés előnyeit miközben kikapcsolódunk és felfrissülünk.

4.Pumpa, pótgumi, gumileszedő, személyigazolvány és készpénz.😊 Kerékpáron kulacstartó, akár kettő is, kulacs és abban izotóniás ital vagy tiszta víz. Ne felejtsünk el védőfelszerelést venni! A bukósisak ma már elengedhetetlen, de ajánlott a szemüveg is. Este, illetve rossz látási viszonyok között pedig alapvető fontosságú a kivilágítás, elöl és hátul is. Nagyobb túrákat csak akkor vállaljunk be, ha a 20-30-50 km-es távok már könnyen mennek. Közvetlenül a túra előtt melegítsük be izmainkat.

 

Hétköznap délutánonként rendszeresen vannak 2-3 órás bringázások, különböző intenzitásokkal. Kezdőknek és alapozáshoz alkalmanként könnyed örömbringázásokat is tartunk, ahol nincs nagy tempó  és a távolság is max 40 km, ami kb. másfél órás intervallum. Előfordulnak kifejezetten tempós edzések is, ahol igen magas a tempó, ezekre általában az edzettebb kerékpárosok jelentkeznek. Hétvégéken szervezzük a nagyobb túrákat, ezek általában 100 vagy 120 km-es etapok, de akár 180km-es távolságot is elérhetik, nem ritka, hogy dombokkal tarkítva.

5.Vass József

Tel: +36 20 398 6789

E-mail: kkbbringasok@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/kkbbringasok

 

INTERVALLUM EDZÉS – SOLTÉSZ-OROSZ ANITA

 

1.Az intervallum edzés a leghatékonyabb edzésforma.

-serkenti az anyagcserét
-rövid idő alatt sok kalóriát éget
-növekszik az izomtömeg, fokozódik az izomerő
-nő az állóképesség

Az eredmény garantált!

2.Az edzés 60 perces, rövid bemelegítő után, különböző intenzitású kardio gyakorlatok váltakoznak saját testsúlyos erősítő gyakorlatokkal. Minden alkalommal más-más izomcsoportot emelünk ki. Tetőtől talpig minden izmot megmozgatunk. Aki fogyni szeretne vagy formába hozni magát, vagy szeretne egy szuper csapat tagja lenni, az bármikor csatlakozhat. Minden korosztálynak ajánlom.

3.Nincs koreográfia, változatos, a gyakorlatok könnyen követhetőek. Minden egyes gyakorlatot lehet könnyített formában végezni, így a kezdők fokozatosan tudják emelni a megterhelést. Az edzés és a megfelelő diéta mellett sikerül minden plusz kg-tól megszabadulni, és közben feszes, formás izmokat kialakítani.

4.Amit hozni kell: Víz, polifoam, törölköző.

5.Edző: Soltész-Orosz Anita

Időpont: Kedd és péntek 18:00 – 19:00

Helyszín: Somogyi Rezső Általános Iskola tornaterme

Tel: +36 70 946-8599

 

 

ESKRIMA – ÁCS ZOLTÁN

 

1.Az ESKRIMA, a Fülöp-szigetek önvédelmi rendszere, melyet korunk leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének tartják világszerte, mert az  Eskrima párhuzamosan tanítja a botharcot, késharcot és pusztakezes önvédelmet.

Egy utcai támadásnál arra kell számítani, hogy késekkel és ütőszerszámokkal támadnak, vagy többen lesznek. Fegyverek ellen csak akkor tudunk hatékonyan védekezni, ha mi is értünk hozzájuk, illetve nagy testi fölény esetében is elengedhetetlen a hatékony védekezéshez, hogy bármilyen eszköz önvédelmi fegyverré váljon kezünkben. Továbbá az Eskrima harcművészeti és önvédelmi oldala mellett versenysport is, így az arra vállalkozók élesben is tesztelhetik a tanult technikákat.

Az Eskrima rendszerében az önvédelmi technikák mellett nagyon fontos az önfejlesztés, az egészségmegőrzés, a mozgáskoordináció fejlesztése, és a mindennapi stressz oldása, valamint a sérülések elkerülése is – nálunk nem kell attól tartani, hogy edzés végén kék-zöld foltokkal térnek haza a tanítványok.

2.Az Eskrima az egyik legkiválóbb sportolási és önvédelmi lehetőség, hiszen fejleszti a test-tudatosságot, az idegrendszert, a motorikus mozgásokat, és mai kornak megfelelő értékeket ad át, mint az önkontroll és egymás baráti tisztelete. Akár 30, 40, 50 év felett is elkezdhető, és komoly eredményeket lehet elérni!

 

3.A kezdőkkel mindig külön foglalkozunk, a fokozatosság elveit betartva. Mivel az Eskrima a kiváló rendszerének és oktatási módszertanának köszönhetően gyorsan elsajátítható, így már néhány edzés után is közösen tudnak gyakorolni a kezdők a haladottabb tanítványokkal is.

A foglalkozásaink baráti hangulatúak, melyeken reális, valóban működő technikákat és önvédelmi-harci stratégiákat tanítunk.

4.Az első edzésekre elegendő egy kényelmes tréningruha (pl. melegítőnadrág, póló), valamint egy váltócipő a terembe (tornacipő, sportcipő) – minden más szükséges eszközt biztosítunk az elején. Gyerek csoportunkba a 7-14 éves lányokat és fiúkat várjuk, felnőtt csoportunkban pedig a 14 év feletti nőket és férfiakat.

5.Edző: Ács Zoltán, 7. fokozatú instruktor, magyar bajnoki bronzérmes

Időpont: Hétfő és péntek: 19.00-20.00, péntek: 18.00-19.00 speciális edzés. gyermek: péntek: 17.00-18.00

Helyszín: Megoldás KHE, Kisvárda, József A. u. 58.

Tel.: +36 30 654 8283

E-mail: eskrimakisvarda@gmail.com

Webwww.eskrimakisvarda.hu

Facebook: www.facebook.com/EskrimaKisvarda

 

POWER AEROBIK – TAKÁCS BEA

 

1.A Power aerobik egy alakformáló, állóképesség fokozó és kondícionáló mozgásforma. Az edzéseken intenzív kardió és dinamikus erősítő gyakorlatokat végzünk szuper zenére.

2.Ajánlom azoknak, akik szeretnének erősödni, feszesebb, tónusosabb formára vágynak, akik növelni szeretnék állóképességüket, fittebbek, energikusabbak és egészségesebbek akarnak lenni.

Természetesen a fogyni vágyóknak is, de a fogyást elsősorban helyes táplálkozással lehet elérni , a rendszeres, megfelelő testmozgás viszont nagyon jól támogatja és kiegészíti a folyamatot.

Nem utolsó sorban ajánlom azoknak is, akik szeretnének kiszakadni a hétköznapokból, kikapcsolódásra, feltöltődésre vágynak. A jó hangulatú csoportos edzések, ahol szuper a társaság és a zene, mindig pozitív hatással vannak a résztvevőkre, garantáltan stresszoldó hatásúak.

3.Elkezdhetik azok is, akik korábban nem sportoltak vagy hosszabb időszakot kihagytak.

A power aerobik igényel egy alap erőnlétet és állóképességet, de a kezdőknek és újrakezdőknek mindig megmutatom a gyakorlatok könnyebb verzióit, az elszántság és kitartás pedig előbb-utóbb meghozza az eredményt is.

4.Az edzésre törölközőt, polifoamot és vizet kell hozni.

5.Edző: Takács Bea aerobik edző, életmód-és táplálkozástanácsadó

Időpont: Szerda: 18.00-19.15

Helyszín: Görögkatolikus Általános Iskola tornaterme.

Tel: +36 30 457-2158

 

 FUTÁS – GYETVAI BETTINA

 

1.A futás az egyik legegyszerűbben űzhető szabadtéri mozgás. Pozitívan hat a testre: javítja az állóképességet, edzi a szívet, az érrendszert, a keringést, serkenti az anyagcserét, az egész testet átfogóan megdolgoztatja, emellett jó közérzetet biztosít. Ráadásul a testsúlyunkat is kontrollálhatjuk.

2.Mindenkinek ajánlom, aki fogyni szeretne, aki az állóképességén szeretne javítani, aki az egészségét szeretné megőrizni, mindenkinek, aki mozogni szeretne. Az év bármely szakaszában lehet csatlakozni a csoporthoz. Célunk hogy minél többen megszeressék kis városunkban a futást.

3.A futás is épp olyan, mint bármely sportág: fontos a fokozatosság elve. Vegyes a társaság, van aki régóta fut, versenyre készül; van aki pedig nemrég kezdett el futni. Nyilván aki kezdőként jön, nem 5km lefutására fogjuk ösztönözni, hanem hogy megszeresse a futást, aztán megy majd az egyre több km. Segítünk elérni a célját, amit szeretne.

4.Az első alkalomra nem kell más, csupán kényelmes cipő, öltözék, innivaló és persze az akarat. A közös futások csütörtökönként 18.00-tól vannak az ACK pályán (Besi pálya). Azonban van egy facebook csoport (BSI Futónagykövet-Kisvárda) oda is bátran lehet csatlakozni és kiírni a futásokat ki, mikor, merre fut, biztosan lesznek csatlakozók. Engem is kereshettek privátban a facebookon, és találunk mindenkinek megfelelő alkalmat.

Fussunk minél többen Kisvárdán.

5.Edző: Gyetvai Bettina BSI Futónagykövet – Kisvárda

Időpont: Csütörtök 18.00 óra

Helyszín: Bessenyei György Gimnázium ACK pálya

Facebook: BSI-Futónagykövet-Kisvárda

 

PILATES – SZABÓ EMESE

 

1.A Pilates edzésformát Joseph Pilates fejlesztette ki a XX. század elején Németországban. Joseph Pilates 6 alapelvet alkotott meg módszeréhez.

A mai modern világban fontos központban az ülő foglalkozások vannak. Ezzel a mozgásformával törzsizmok erősítését, ízületek átmozgatását és a test és lélek közötti egyensúlyt teremtjük meg.

2.Minden nem és korosztály számára hasznos ez az edzésforma. A legfiatalabbtól a legidősebbig. Fogyókúrázóknak egyértelműen hasznos, feszesítő, és alakformáló hatása van.

Akik korábban nem sportoltak nem  fogják megbánni, hogy elkezdik. Izzasztó, de mégis kellemesen fárasztó torna.

Bármikor bárki csatlakozhat a csoporthoz előre bejelentkezés után.

3.Aki most szeretne belevágni rendszeres torna mellett kiegyensúlyozottabb lesz az életben. Kitartó munkával nagyon hamar eredménye lesz.

4.Aki először jön tornára szüksége lesz: 1 üveg víz,1 polifoam matracra. Minden más eszközt biztosítunk.

A létszám növelésével, kezdő csoport indulása is várható.

5.Oktató: Szabó Emese

Időpont: Szerda: 17.15 óra

Helyszín: Teichmann Vilmos Ált. Iskola Táncterem

Tel: +36 70 545-7850

Facebook: Pilates Kisvárda

 

KONDíCIONÁLÓ ÉS ALAKFORMÁLÓ TORNA – SZABÓ SÁNDOR

 

1.A döntően erő-állóképességet növelő edzés saját testsúllyal, illetve különböző eszközökkel (TRX, gimnasztika labda, egykezes súlyzó, bokasúly, gumikötél) végzett változatos gyakorlatokból, mozgásokból tevődik össze. A teljes testet igénybe vevő, és az egyes izomcsoportok fejlesztését célzó gyakorlatok is megtalálhatók az órán elvégzendő feladatok között. Az előbbiekben említetteknek köszönhetően a foglalkozásokat sokszínűség jellemzi.

2.Ajánlom azoknak, akik az esztétikus külső elérése mellett az általános jó erőnlét megszerzését tűzték ki célul. Valamint azoknak a szabadidő-sportolóknak, akik változatosabbá szeretnék tenni edzéseiket.

Az ismétlésszám, illetve a gyakorlatok kivitelezésének optimális megváltoztatásával a terhelés jól szabályozható, így a kezdők és a sportmúlttal rendelkezők számára is hatásos edzésforma lehet. Természetesen ebből következik, hogy év közben is lehet csatlakozni.

3.A megszokottól eltérő, csoportosan végzett változatos edzésre.

4.Edzőruhát, váltócipőt és törölközőt.

5.Edző: Szabó Sándor

Időpont: Csütörtök: 18.00-19.00

Helyszín: Szent László Katolikus Általános Iskola tornaterme (4600 Kisvárda, Flórián tér 3)

Tel: +36 30 972-2416

E-mail: szasa.tesi@gmail.com

 

JÓGA – ILLÉS ILONA

 

1.A jóga egy tradicionális mozgásforma, amely alkalmas arra, hogy egyszerre erősítse, és rugalmassá tegye a testet. Fejleszti a testtudatosságot, valamint az elme tudatosságát is. Rendszeresen végezve megtarthatjuk a test mozgékonyságát, illetve visszaszerezhetjük, ha már elveszítettük azt.

2.Bárki, aki hívást érez elkezdheti kortól, nemtől, erőnléttől függetlenül. A gyakorlásával önmagához képest fog fejlődni, a saját képességének megfelelő gyakorlatokkal. Lehet csatlakozni bármikor.

3.Aki szívesen kipróbálná, megtapasztalhatja mindezek mellett a mély relaxáció áldásos hatását. A test ellazulását, az oldottság, nyugalom elérését.

4.Kényelmes ruházaton kívül egy jógamatrac szükséges, és már kezdhetjük is egy szeretetteljes közösségben.

Minden érdeklődőt szeretettel várok.

5.Oktató: Illés Ilona

Időpont: Kedd és Csütörtök: 18.00 óra

Helyszín: Kisvárda, József A. u. 58. Megoldás KHE

Tel.: +36 30 598-3630

 

SPÁRTA STEP – BORBÉLY GÁBOR

 

1.A Spárta step gyakorlatok a mindennapi élet során előforduló mozgásokra épülnek: guggolások, emelések, húzó, és toló mozgások variációi képezik az edzés alapját. Ahhoz, hogy ezeket az összetettebb gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, mindig stabilizálni kell a kiinduló testhelyzetünket a tartó izomzat segítségével. Ezért a Spárta step hatására erősödnek a hasizmok, mély hátizmok is. A hagyományos alakformáló, erősítő edzésekkel ellentétben a Spárta step edzés komolyan igénybe veszi a keringési rendszert is, így állóképességünkre is hatással van.

2.Gyakorlatilag kezdőknek ajánlom, mert nagyon könnyű követni a gyakorlatokat. Egy – egy gyakorlatnak különböző nehézségi szintű kivitelezése lehetséges a kiinduló helyzet kismértékű megváltoztatásával vagy a mozgásterjedelem csökkentésével/emelésével. Ha valamelyik feladatot a vendégem nem tudja megfelelő minőségben végrehajtani, akkor egy alacsonyabb szintűre kell váltani és azt kell begyakorolnia a nehézségi szintek egymásra épülésének elvét betartva. A Step lépcsőn végzett gyakorlatokkal magasabb kalória-felhasználás és zsírégetés érhető el, emiatt fogyókúrával és a Spárta steppel nagyon szép eredmény érhető el.

3.Arra, hogy először fájdalmat okoz, aztán meg függőséget  🙂

4.Sport ruházatot, törölközőt és vizet.

5.Edző: Borbély Gábor

Időpont: Hétfő és szerda: 18.00 óra

Helyszín: Várday Kata Református Gimnázium új tornaterme

E-mail: bgabi85@gmail.com

Facebook: Borbély Gábor Presenter #stepperfekt

 

JÓGA – DR. KOVÁCSNÉ TVERGYÁK HAJNALKA

 

1.A jóga végtelen és időtlen. A modern kor stresszes életformájával szemben egyensúlyt hoz életünkbe, lecsendesíti a nyughatatlan elmét. Megadja azt a belső erőt, ami korunk mindennapi gondjainak leküzdéséhez szükséges. A jóga az egészségünk kulcsa. De ez nem csupán jó fizikai állóképességet, edzettséget jelent. A jógában meglelhető a nyugalom is a jógapózok és a légzés gyakorlásával, szabályozásával. Más gyakorlat típusokkal ellentétben  az ászanák nem terhelik az izmokat és a csontokat, hanem finoman újítják meg a testet. Az ászanák megerősítik az egész testet, csontokat, izmokat. Javítják a testtartást, fejlesztik a légzéstechnikát, megnövelik az energiaszintünket és a jó fizikai közérzet megerősíti, megnyugtatja az elmét.

2.Óráimon 18-tól 65 éves korig minden korosztály megtalálható. Tehát mindenkinek ajánlható nemre és korra tekintet nélkül. Különösen ajánlott egyoldalú, vagy ülőmunkát végzőknek. Gyermekszülés után, hát és derékfájdalmakkal küzdőknek. Már 1-2 jógaóra után tapasztalható, hogy enyhül a fájdalom. A hosszú élet egyik titka a rugalmas testben rejlik. Mindezt heti 2 jógagyakorlással már elérhetjük. Fogyaszt, formál, erősít, megnyugtat.

3.Az első jógaóra ingyenes, bárki bekapcsolódhat. Sokan meglepődnek az új látogatók közül, hogy bizony ez nem valami hókuszpókusz, ülünk és meditálunk. Másfél óra az egész testet átmozgató mozdulatsorokra épül, ahol folyamatos figyelem van a légzésen.

Mint minden sportnál, itt is csak a rendszeresség és kitartás hozza meg a külső-belső változásokat. Kb 1-2 hónap kitartó gyakorlással csodás hatásokat garantál mindenkinek, aki nem adja fel a kezdeti nehézségek láttán. Az egész óra alatt tradicionális zene szól, ami elvarázsol, megnyugtat és közelebb visz a flow élményhez.

4.Egy jógaszőnyeget kell hoznia (nem PVC), elszántságot és kitartást. A további eszközöket (tégla, heveder, párna) én biztosítom. A jógaórákon mezítláb dolgozunk. Kedves jógacsapat alakult ki, ahol sok mosoly, figyelmesség, humor is összekovácsol minket.

5.Jóga oktató: dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka

Időpont: Kedd-Szerda: 18.30-20.00, Csütörtök: 18.30-19.30

Helyszín: Művészetek Háza Kisvárda, Pódiumterem

Tel.: +36 30 698-8471

 

ALAKFORMÁLÓ STEP AEROBIC – TAMÁSNÉ BALOGH BEÁTA

 

1.Az aerobik egy izgalmas mozgásforma, előnye, hogy csoportosan jó társasággal,jó hangulatban végezhetsz számodra megfelelő mozgásokat. A zsírégetés és alakformálás mellett javítja az anyagcserét és jót tesz a léleknek is, hiszen a mozgás endorfint termel, ami a boldogságért felelős hormon. Ráadásul az aerobik jó hatással van a légzésre és a keringésre is.

2.Az óra 10-15 perces bemelegítéssel indul, majd ezt követően a mozgás a nagyobb izomcsoportokat célozza meg. A gyakorlatok hatékonyságát a gyakori ismétlésszám adja. Az órákon a hatás fokozásáért különféle eszközökkel is dolgozhatunk, például előkerülhet a  kéz- és lábsúlyzó. Rendszeres edzéssel feszes és izmos testalkatot érhetünk el.

3.Ajánlom korosztálytól függetlenül annak, aki szeret mozogni. Bármikor lehet csatlakozni, hiszen a gyakorlatok megtanulhatók.

4.Szükséges eszközök biztosítva vannak, csak egy törölközőre lesz szükség.

5.Oktató: Tamásné Balogh Beáta

Időpont: Hétfő és szerda: 19.00

Helyszín: Bessenyei György Gimnázium kis tornaterme. Megközelíthető az Atlétikai Centrum bejárata felől. (Diák cukival szemben, a park mellett)

Tel.: +36 70 456-0528

 

ZUMBA – DURUCZ GABI

 

1.Pörgős zene, latin tánclépések, fergeteges bulihangulat, mosolygós arcok, csillogó szemek: ez a ZUMBA, ahol egy hatalmas latin party és a hatékony alakformálás keveredik tökéletes harmóniában.

A Zumba nagyrészt latin zenékre épül, mint például a salsa, merengue, cumbia. Ezeknek a ritmusát és alaplépéseit illesztik az órák anyagába, ahol nem a szabályos mozdulatok a lényegesek, hanem az érzés. Az, hogy kihozd magadból a legjobb, legtáncosabb, legszenvedélyesebb éned.

A salsa, merengue, cumbia, flamenco, hastánc, afrikai táncok, pop, tango és hip-hop alapelemeit tartalmazzák a koreográfiák, amelyeket mindenki könnyen magáévá tehet.

A Zumba órákon nem szenvedés az alakformálás, a zsírégetés és az edzés, viszont 60 perc alatt 600 kalóriát égetsz el, miközben növeled az állóképességed és szórakozva edzel. A táncokba beépített zumba gyakorlatokkal erősíted izmaidat és formálod alakod, szinte észrevétlenül.A koreográfiák folyamatosan frissülnek, így nem unalmasak a heti többszöri órák!

A zumbában az a legjobb, hogy úgy mozgatja át minden porcikánkat, hogy észre sem vesszük. Az edzéseken pár percenként váltják egymást a gyors és lassú ritmusok, ez erősíti a szívet. A zumbázás ráadásul a testtartást, az egyensúlyérzéket és a hangulatot is javítja.

2.Bárkinek! De tényleg 🙂 Nem kell tánctudás, nincs szükség semmilyen előképzettségre, különleges ritmusérzékre vagy edzettségre. A könnyen elsajátítható mozdulatok azoknak is követhetők, akiknek nincs táncos múltja. Nem kell hozzá speciális felszerelés, csak kényelmes ruha és cipő. Nincsenek kezdő és haladó csoportok, a zumba órákra bármikor lehet csatlakozni.

3.A zumba fitness kalóriaégetés és súlycsökkentés egyben, közben az ember remekül szórakozik, fantasztikus zenékre mozog. A stílus remekül ötvözi a tánc, a buli, a mozgás, fitness örömét és felszabadultságát. Mindenki számára könnyen követhető a zumba koreográfiája, a hangulat pedig olyan jó, hogy észre se vesszük, mennyire megdolgoztattuk magunkat!

Gyorsan feldobja az embert, így szinte kizárt, hogy valaki rosszkedvűen távozzon az óráról.  A zumba fitness óra során lassabb ritmusok és gyorsabb pörgés váltja egymást. Mindenkinek ajánlható, aki kedveli a latin zenét. A monoton, unalmas edzésformákhoz képest valóságos felüdülés!

4 Kényelmes ruhát, cipőt és sok-sok vizet! 🙂

5.Instructor: Durucz Gabi

Időpont: Március 25-től hétfő: 18.00, szerda: 17.15 óra

Helyszín: Művészetek Háza pódiumterme

Tel: +36 20 283-1361

Facebook: Zumba fitness Kisvárda

WING TSUN KUNG FU – GYETVAI ATTILA

 

1.A Wing Tsun Kung Fu egy tradicionális, azaz több 100 éves kínai harcművészet, mely a harc mind az 5 fázisát használja (rúgás, ütés, belharc, földrevitel és földharc), ezért teljes értékű a harci, és technikai repertoárja, melyből számtalan helyen merítenek. Ilyenek a különböző fegyveres alakulatok, különleges erők vagy egyéb harci stílusok, küzdősportok. A gyakorló az alap önvédelemtől kezdve, a hidegfegyver elleni védekezésen át, a többtámadós szituációkból való sikeres kikeveredést is elsajátíthatja.

Számtalan híresség választotta magának ezt a stílust, mint például Bruce Lee, Jackie Chan, Robert Downey Jr. stb…

2.Ajánljuk 7 éves kortól 77 éves korig is akár, hiszen minden korosztály képviselője számára tudunk megfelelő fejlődést biztosítani.

Bárkinek ajánljuk, akit érdekelnek a harcművészetek, aki meg szeretné védeni magát és szeretteit, rendszeres testmozgásra vágyik egy megbízható társaságban. A Wing Tsun kiváló kikapcsolódás a hétköznapi munkából, tanulásból, testileg és lelkileg regenerál!

3.Egyszerű technikákat, hatékony önvédelmet tanítunk, amelyeket bárhol végre lehet hajtani. Növeli a magabiztosságot, amivel eleve elkerülhetőek a veszélyes szituációk. Nem igényel különösebb testi erőt, hajlékonyságot.

Sajátos tanítási programunk segítségével a koordinációs képességünk, koncentrációnk, szellemi kapacitásunk nő, mely az élet különböző területein is nagy hasznunkra válik!

4.Az öltözék kezdetben 1 fehér póló, egy sötét színű nadrág és egy kényelmes sportcipő.

Egy barátját, családtagját  🙂

5.Vezető oktató: Sifu Gyetvai Attila

Időpont: Kedd és csütörtök: 18.00-19.30

Helyszín: Kisvárda Görögkatolikus Általános Iskola (volt 4es) nagy tornaterme

Központi web: wtkungfu.hu (itt bővebb infó az egyesületről, erről a rendszerről)

Facebook: Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Kisvárda

Telefon: +36 30 246 8712 ( viber, whatsapp, messenger)

 

KYOKUSHIN KARATE – MARKÓ LÁSZLÓ

 

1.A kyokushin karate stílust Sosai Masutatsu Oyama 10 danos, japán mester alapította. A karate szó „üres puszta kezet jelent”. Ez az irányzat a világ legkeményebb karate stílusát képviseli. Célja a testi erő és a lélek összhangjának megteremtése. Az edzések során a karatét gyakorlók iskolarendszerben sajátíthatják el a karate technikáit és a tudásanyagát. Bizonyos idő elteltével övvizsga keretén belül adhatnak számot felkészültségükről. A karate tudásanyagában való elmélyülést a különböző övszínek jelölik. (fehér, kék, sárga, zöld, barna, fekete) A fekete öv egy arany csíkkal egyben az első mesterfokozatot is jelenti, ami az „első dan”. A különböző mesterfokozatokat arany csíkokkal jelölik. A kyokushin karate irányzaton belül a rendszeres versenyzési lehetőség is biztosított az arra vágyók számára. A versenyek különböző szintűek: régiós, országos, nemzetközi, európa bajnokság vagy akár világbajnokság.

 

2.A kyokushin karatét kortól és nemtől függetlenül bárki gyakorolhatja, gyerekeknél azonban célszerű megvárni az iskolaérettséget. Speciális képzés keretén belül óvodás korú gyerekeknek is oktatható. A kyokushin alaptechnikáit iskolarendszerben oktatjuk az egyszerűektől haladva a bonyolultak felé, sok ismétléssel. Az edzés felépítésnek köszönhetően szinte bármikor be lehet csatlakozni az edzéseinkbe.

3.Egyesületünknél heti háromedzéses rendszerben történik a karate oktatása. Az edzések felbontása:

1.- technikai edzés, (itt mindenki a saját szintjének megfelelő technikai anyagot gyakorol)

2.- erőnléti edzés (fizikai- és állóképesség fejlesztés)

3.- küzdő edzés (a karate technikáinak és mozgásanyagának gyakorlása önvédelemben és küzdelemben)

4.A kezdőknek különösebb edző ruhára nincs szükségük, az általánosan elfogadott ruházat melegítő és a fehér póló. Mivel a kyokushin egy tradicionális karate irányzat, ezért minden művelőjére vonatkoznak a karate illemszabályai (Dojo etikett) és viselkedési normái, amelyeket az edzések alkalmával sajátítanak el a tanulók.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az 1983 óta működő karate egyesületünk soraiba! Légy Te is a csapatunk Tagja!

Edző: Sensei Markó László 3 Dan

Időpont: Hétfő, szerda, péntek: 17.00-19.00-ig

Helyszín: 4600 Kisvárda, Várday István út 19-21. (jelenlegi Szent Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola nagy tornaterme, főépület)

Tel: +36 20 528-7685 (Markó László)

E-mail: marko.laszlo63@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/kyokushinkisvarda/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Április 30-ig lehet nevezni a legszebb konyhakertek versenyre 

Április 30-ig lehet nevezni a legszebb konyhakertek versenyre 

Április 30-ig lehet nevezni a legszebb konyhakertek versenyre 

 

 

 

Szolnok, 2019. március 15., péntek (MTI) – Április végéig csatlakozhatnak a  települések Magyarország legszebb konyhakertjei címért kiírt országos vetélkedőhöz.

 

A kertápolás az idén kiegészül a táji sajátosságokkal rendelkező, illetve saját megőrzésű régi növényfajták kertbéli gyarapításával – közölte Kovács Szilvia, a verseny ötletgazdája, Karcag alpolgármestere az MTI-vel.

Szavai szerint 2019-ben azt szeretnék, ha minél több településen A legszebb konyhakertek helyi versenyeinek megrendezésekor összegyűjtenék azokat a kertművelőket is, akik gondosan, szeretettel ápolják kertjeiket, és még e tudáskincs birtokában vannak. Őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől, idős ismerőseiktől tanultak, vagy olyan egyéni módszereket alkalmaznak, amellyel egészséges zöldséget-gyümölcsöt termesztenek – mondta.

Az országos programigazgató tájékoztatása szerint versenyhez csatlakozhatnak a határon túli települések is. Az önkormányzatok, az óvodák és az iskolák kertjeit közösségi kategóriában lehet nevezni, ezeket külön jutalmazzák majd.

Az országos programhoz csatlakozási szándéknyilatkozat és a program tájékoztató anyagai a www.alegszebbkonyhakertek.hu weboldalról tölthetők le.

A legszebb konyhakertek programot először 2012-ben Karcagon hirdették meg, az első felhívásra 22 jelentkezés érkezett, 2018-ban már 370 település több mint 11 ezer kertművelője vett részt a versenyben.

 1848 méter hosszú nemzeti zászló

1848 méter hosszú nemzeti zászló

Március 15. – 1848 méter hosszú nemzeti zászló készül Budapesten

 

 

Az 1848 méter hossszú zászló egy darabja készül Budapesten a Lénárd Zászlókészítő Kft. műhelyében 2019. március 13-án. A kifeszített zászlóval 1848 önkéntes vonul majd az Operaház és a Hősök tere között március 16-án, a magyar zászló és címer napján.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MTI/Balog Zoltán

 

 

 Idén előbb kell elkezdeni a kullancs elleni védekezést

Idén előbb kell elkezdeni a kullancs elleni védekezést

Idén előbb kell elkezdeni a kullancs elleni védekezést

 

Budapest, 2019. március 13., szerda (MTI) – Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsveszélyre, ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy háttérbeszélgetésen szerdán.

 

Póta György felhívta a figyelmet, hogy az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb lesznek aktívabbak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást is előbb kell beadatni.

A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását – hangsúlyozta, hozzátéve, egy év múlva ismétlőoltást kell kérni.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség.

Póta György szerint tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs, az élősködők a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területen is jelen vannak.

Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük, így például a Baltikumban vagy Skandinávia bizonyos részein. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza.

 Változik a vonatközlekedés rendje a hétvégén

Változik a vonatközlekedés rendje a hétvégén

Március 15. – Változik a vonatközlekedés rendje a hétvégén

 

 

Budapest, 2019. március 13., szerda (MTI) – Változik a vonatok közlekedési rendje a március 15-i hétvégén: csütörtökön a pénteki, pénteken a szombati, szombaton az ünnepnapi, 17-én a vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok – közölte a Mávinform szerdán az MTI-vel.

 

Az ünnep idején várható utasforgalmi igényekhez igazodva, a helyfoglalások figyelembevételével és a lehetőségekhez mérten plusz kocsikat állít forgalomba a MÁV-Start.

A társaság a Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestre utazóknak azt javasolja, hogy vasárnap vegyék igénybe a Televonatot, amely Nyíregyházáról 16.54-kor, Debrecenből 17.28-kor indul Budapestre, a Nyugati pályaudvarra 19.52-kor fut be, de előtte megáll Kőbánya-Kispesten és Zuglóban is.

A 26 éven aluli fiatalok az ünnepnapokra és hétvégékre érvényes 33 százalékos kedvezményt is igénybe vehetik március 14-én 10 órától március 17-e éjfélig.

 Júliustól autóvásárlási támogatást kapnak a nagycsaládosok

Júliustól autóvásárlási támogatást kapnak a nagycsaládosok

Júliustól autóvásárlási támogatást kapnak a nagycsaládosok

 

 

Budapest, 2019. március 12., kedd (MTI) – Július elsejétől legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak a legalább három gyereket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

Novák Katalin elmondta, a 2022. december 31-ig igényelhető támogatás összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki.

 

Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak – ismertette az államtitkár.

 

Közölte azt is, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) javaslatára bevezetett támogatást csak egyszer lehet igénybe venni, és nem kell előre kifizetni a 2,5 millió forintot, hanem ezt közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül utalják majd a kereskedőnek.

 

Az autót nemcsak klasszikus adásvételi szerződéssel, hanem zárt végű lízingszerződéssel is meg lehet vásárolni, és az igénylőnek – vagy házastársának, illetve élettársának – B típusú vezetői engedéllyel kell rendelkeznie – tette hozzá.

 

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta, hogy kizárólag személyautóra lehet igényelni a támogatást, lakóautóra például nem. Az autó árának nincs felső határa, és három évre elidegenítési tilalmat jegyeznek be a járműre, azaz három évig nem lehet eladni.

 

A kiosztott sajtóanyag szerint a támogatás igényléséhez igazolást kell kérni a jogosultságról a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain vagy kormányablakokban, ezután hat hónap áll rendelkezésre, hogy megkössék az adásvételi szerződést.

 

A támogatást késedelmi kamattal együtt vissza kell fizetni, ha a nyilatkozat nem felelt meg a valóságnak, ha az igénylő nem jegyezteti be az elidegenítési tilalmat, vagy ha három éven belül a házastársi vagy élettársi kapcsolata megszűnik, és a gyerekek elhelyezése után már nem számít nagycsaládosnak a korábbi igénylő.

 

Továbbá akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbefogadott gyerek után állapították meg, de a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a családvédelmi akcióterv szorosan illeszkedik a kormány 2010 óta folytatott családpolitikájához, amely a magyar családokat helyezi a középpontba, és segíti a gyerekvállalás előtt álló és a már gyereket nevelő családokat is.

Mint mondta, Magyarország élen jár a gazdaság teljesítőképességének arányában a családokra fordított támogatások összegét tekintve, 2010-hez képest a kétszeresére növelték a családoknak nyújtott költségvetési támogatásokat, aminek köszönhetően ma jobban élnek a gyereket nevelő családok, mint 8-9 éve, és 20 éve nem volt olyan magas a gyerekvállalási kedv, mint tavaly.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke arról beszélt, hogy a hétszemélyes gépkocsi a nagycsaládosoknak nem “luxuseszköz”, enélkül vidéken nehéz boldogulniuk, és már a háromgyerekeseknek is gondot okozhat az ötszemélyes autóba három gyerekülést betenni.

Közölte, a szervezet 12 500 tagcsaládjának 93 százaléka rendelkezik autóval, 70 százalékuknak pedig 10 évnél idősebb gépkocsija van, így ők most lehetőséget kapnak arra, hogy környezetkímélőbb és biztonságosabb autót vásárolhassanak.

 

 

 

 

 

 Óvja meg veséjét egészséges életmóddal

Óvja meg veséjét egészséges életmóddal

Óvja meg veséjét egészséges életmóddal

 

Egészséges vesét mindenkinek, mindenhol

 

 

     A vese bab formájú, létfontosságú páros szerv, amely percenként 1 liter vért szűr meg. A nap 24 órájában értünk dolgozik, mégsem vigyáz rá mindenki kellően.

    Minden év márciusának második csütörtökén tartják a Vese Világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vesék fontosságára, a vesebetegség veszélyeire és megelőzésének lehetőségeire.

A Vese Világnap alkalmából 2019. március 14-én 10:00 és 12:00 óra között, a Felső-Szabolcsi Kórházban tanácsadást tartanak az érdeklődőknek vérnyomásméréssel, diétás-és életmódi tanácsokkal. Mindenkit sok szeretettel várnak.

Mit lehet tenni a vesék egészségének megóvásáért? A B. Braun Avitum dialízishálózatának három orvos igazgatója válaszol erre a kérdésre.

 Hazánkban minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, és a betegek száma folyamatosan nő. A vesebetegség igazán alattomos, mert a legtöbb esetben az első tünetek jelentkezésekor már a vese 80-90%-a nem működik.

A veseelégtelenséghez vezető betegségek kellő ismerete az egyik legfontosabb pillére a megelőzésnek és az időben történő felismerésnek. Az idei Vese Világnap középpontjában a globális veseegészség és megtartásának fontossága áll, mivel kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal elkerülhető a vesebetegség kialakulása, vagy lassítható annak hanyatlása.

„Ha a vesénkre vigyázunk, az életünkre vigyázunk. Szerencsére egyre többen figyelnek oda az egészségükre, de még van hova fejlődnünk. Hazánkban az emberek nagy része még mindig túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytat. Már ez a két tényező elegendő ahhoz, hogy nagyobb eséllyel alakuljon ki vesebetegség.

Törekedjünk arra, hogy hetente öt alkalommal mozogjunk legalább 30 percet, mert a rendszeres mozgás csökkentheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, de a sport a már kialakult betegségek esetében is jótékonyan hathat az egészségre. A dohányzásról való leszokás nem csak a tüdőrák kialakulásának kockázatát csökkenti, hanem a szív-érrendszeri megbetegedésekét és így a vesebetegségét is” – nyilatkozta a világnap kapcsán dr. Zakar Gábor, a székesfehérvári, B. Braun Avitum dialízisközpont orvos igazgatója.

„A Vese Világnap kapcsán azt kellene elsősorban tudatosítani magunkban, hogy a vesék létfontosságú szervek, és az optimális működésük megőrzéséhez szükség van arra, hogy ne csak akkor foglalkozzunk velük, amikor már baj van.

Az egészséges életmódnál a legfontosabb a tudatosság és a mértéktartás. Elsősorban törekedjünk az ideális testsúly elérésére, amihez a rendszeres és tervezett testmozgás mellett a megfelelő táplálkozás elsődleges.

Próbáljuk meg kerülni a készételeket, a füstölt ételeket, vagy pl. a chipset és a gyorséttermi termékeket, mert ezek rengeteg sót tartalmaznak, az ajánlott napi sóbevitel pedig max. 5 gramm. Ezenkívül mértékkel fogyasszunk magas cukortartalmú ételeket, mert ezek cukorbetegség kialakulásához vezethetnek.

A krónikus vesebetegek több mint fele azért lett vesebeteg, mert vagy cukorbetegség, vagy magasvérnyomás-betegség alakult ki náluk és ezek szövődményeként jelentkezett a vesebetegség. Ezek a népbetegségek részben a helytelen életmód következményei. Ilyenkor a vesék nem okai, hanem elszenvedői a szervezetet érintő más megbetegedésnek, ezért is szükséges törekedni az egészséges életmódra” – tette hozzá dr. Halmai Richárd, a B. Braun dunaújvárosi dialízisközpontjának orvos igazgatója.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás fontossága mellett, ebben a témában fel kell hívni a figyelmet a vény nélkül kapható gyógyszerek veszélyeire, amiről dr. Ambrus Csaba, a budapesti B. Braun-dialízisközpont orvos igazgatója az alábbiakat nyilatkozta:

„A népszerű fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmények rendszeres és hosszan tartó szedése összefüggésbe hozható a krónikus vesebetegség kialakulásával. Természetesen, ha valakinek migrénje van vagy lázas, alkalmanként alkalmazhatók ezek a gyógyszerek, de szedésükkor ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra is.

Azok, akiknél állandó gyógyszeres kezelés szükséges – pl.: vérnyomáscsökkentő – mindenképpen egyeztessenek orvosukkal, mert többféle gyógyszer egyszerre történő szedése akár 1-2 nap alatt ronthat a vese működésén. Ezenkívül célszerű a fehérjeturmixok fogyasztásának az elkerülése, mert ezen készítmények kedvezőtlenül hathatnak a vesék működésére.”

 A fentieken kívül nem szabad elfeledkezni a szűrővizsgálatok fontosságáról sem. Ha panaszmentesek vagyunk, akkor is évente legalább egy alkalommal vegyünk részt szűrővizsgálaton, mert az időben felismert vesebetegség gyakran kezelhető, további súlyosbodása feltartóztatható. Fájdalommentes vizelet- vagy ultrahangvizsgálattal, valamint vérvétellel – vesefunkció-vizsgálattal (GFR ) – ellenőrizhető a vese állapota.

 

Amennyiben már kialakult a krónikus vesebetegség, megfelelő odafigyeléssel, az orvosi előírások betartásával teljes életet lehet élni. A beteg dolgozhat, mozoghat, társadalmi életet élhet és utazhat is.

Vesepótló kezelésre akkor van szükség, ha a vese kiválasztó funkciója az egészséges állapot egytized részének környékére csökken, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott salakanyagok és víz életveszélyes állapotot idézhetnek elő. Az életben tartó dialíziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. A B. Braun Avitum hálózata a magyar vesebetegek közel 40 százalékának nyújt minőségi művesekezelést, amely a betegek életminőségének megtartása mellett jó alapja lehet egy sikeres vesetranszplantációnak is.

 Látogasson el a www.bbraun.hu/vesevilagnap holnapra és tudjon meg többet a vesebetegségről!

 

 

 

 Megkezdődött a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Megkezdődött a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Megkezdődött a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

 

 

Kinyíltak a hóvirágok, megkezdődött a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban – közölte az arborétum szakmai vezetője szerdán az MTI-vel.

Farkas Norbert elmondta, hogy a hóvirágok mellett láthatók még téltemetők és krókuszok is. Felhívta a figyelmet, hogy a tavaszi virágünnep nem ér véget a hóvirágok elvirágzásával, hiszen a következő időszakban a nárcisz, a tulipán, a keltike, a hérics és a májvirág is virágba borul az arborétumban.

 

 

 

A mediterrán hóvirágmező több mint 2 és fél hektáron terül el az arborétumban. A kora tavasszal nyíló hóvirágok között hét hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában.

A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot.

A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

 

 

A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható, és az angolpark jó néhány egykori létesítménye sincs már meg. Az arborétumba, amely valamikor a magyar növényhonosítási kísérletek egyik központja volt, az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek.

 

 

 

 

 

 Regisztrálni kell Ferenc pápa csíksomlyói látogatására 

Regisztrálni kell Ferenc pápa csíksomlyói látogatására 

Regisztrálni kell Ferenc pápa csíksomlyói látogatására 

 

Kolozsvár, 2019. február 27., szerda (MTI) – A pontifex.ro honlapon kell bejelentkezniük mindazoknak, akik részt szeretnének venni Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén – jelentették be a szervezők egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón.

Amint Oláh Zoltán kanonok, a pápalátogatás sajtófelelőse elmondta: a regisztráció március elsejétől kezdődik, és március 31-ig tart.

Valamennyi regisztrált személy e-mailben vonalkódos belépőt kap, amelyet ki kell nyomtatnia, és amely nélkül nem juthat be arra a több mint tízhektáros védett területre, amelyet a csíksomlyói hegynyeregben biztonsági okokból elkerítenek a hatóságok.

A szervezők arra buzdítottak, hogy az érdeklődők lehetőleg csoportosan, a plébániáknak megfelelően jelentkezzenek, és csakis tömegközlekedési eszközökkel jöjjenek Csíksomlyóra.

Május 31-től Csíkszeredába már csak az engedéllyel rendelkező, csoportokat szállító gépkocsik juthatnak be.

A bekerített területre csakis beléptető kapukon keresztül, biztonsági ellenőrzés után juthatnak be a zarándokok.

Magukkal vihetnek tábori széket, esernyőt, élelmiszert, gyógyszert, és vizet, fél literes flakonokban. Nem lehet viszont a csomagban, olló, bicska vagy más szúró, vágó eszköz, és gyúlékony vagy robbanékony anyag.

Oláh Zoltán elmondta: szeretnék a rendezvény imádságos jellegét megőrizni, ezért arra kérte a zarándokcsoportokat hogy csakis a templomi lelkiségi zászlóikat hozzák magukkal, és ne hozzanak olyan zászlót vagy feliratot, ami a zarándoklat szellemétől idegen.

A kanonok azt is bejelentette: a pápai szentmise szertartása latin nyelvű lesz, Ferenc pápa olaszul fog prédikálni magyar szinkrontolmácsolással, az énekek magyarul hangzanak majd el.

Az egyház román és angol tolmácsolást is biztosít, amit mobiltelefonon lehet majd hallgatni. A csíksomlyói pápai szentmisét élőben közvetíti a román közszolgálati televízió.

A kolozsvári sajtótájékoztatón Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök beszélt a látogatás lelki vonatkozásairól. Úgy vélte: Ferenc pápa látogatása “ölelés és bátorítás”, “ajándék és kihívás” is egyben. Úgy vélte: a pápa erdélyi látogatásával köszöni meg azoknak a hűségét, akik a kommunista diktatúra idején hosszú éveket töltöttek börtönben, és életüket is adták a hitükét. Valószínűnek tartotta ugyanakkor, hogy a pápa bátorító üzenetet hoz erdélyi híveinek.

Böcskei László szerint a zarándokoknak rá kell hangolódniuk a látogatásra, és az eseménynek következményei is kell, hogy legyenek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kizökkentheti-e a látogatás a holtpontról az államosított egyházi javak visszaszolgáltatásának ügyét, a püspök kijelentette: a pápa nem ügyintézőként érkezik az országba, de a Vatikán állam fejeként az állami főméltóságokkal is megbeszéléseket folytat. Így lehetősége van arra, hogy megnevezze azokat a fájó pontokat, amelyekben az állami vezetőktől várja a megoldást.

Böcskei László újságírói kérdésre elmondta: Márton Áron püspök boldoggá avatási folyamata egy belső procedúra szerint zajlik, amelyet a pápa nem változtathat meg. Ez azonban nem akadálya annak, hogy az erdélyi hívek kifejezzék: mennyire vágynak a püspök boldoggá avatására.

Oláh Zoltán az MTI kérdésére kijelentette: egyelőre sem romániai, sem magyarországi állami méltóságok nem jelentették be részvételi szándékukat a csíksomlyói pápai misén. A kanonok szintén kérdésre kijelentette: a látogatás minden bizonnyal azt a korábban elindított folyamatot is segíti, mely végén a Csíksomlyói búcsú felkerül az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a védett szellemi kulturális örökségeket rögzítő listájára.