1
2
2
Háztartási, kerti és mezőgazdasági használatú kutakra vonatkozó bejelentés
2023. 11. 07.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 28/A §- a, amely a mezőgazdasági öntözési célú kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához, valamint megszüntetéséhez szükséges vízjogi engedélyezéséről szól, a tervezetthez képest megengedőbb lett.


A 2024. január 1.-je előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő háztartási, kerti és mezőgazdasági használatú kutak teljeskörűen mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettségek alól, automatikusan szabályosnak minősülnek. A tulajdonosnak mindösszesen annyi dolga van, hogy a be nem jelentett kutakat, december 31.-ig regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál.

 

Létrejött egy országos térkép, a geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem, ahol a kút pontos címének beírását követően (település neve, utca, házszám, vagy helyrajzi szám) láthatjuk, hogy melyik terület alá tartozik a kút. A térképen kétféle szín jelölés látható, fehér, és rózsaszín, a 2024. január 1.-je előtt- a térképen jelzett fehér területeken- engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb, első vízzáró réteget el nem érő háztartási, kerti és mezőgazdasági használatú kutak teljeskörűen mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettségek alól, automatikusan szabályosnak minősülnek. A térképen jelzett rózsaszín területeken érintett kutak esetén a létesítést, üzemeltetést és megszüntetést előzetesen be kell jelenteni a vízi létesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére.

Aki 2024. január 1.-je után új kutat tervez fúrni, háztartási cél esetén a fehérrel jelzett területeken ezt engedély nélkül megteheti, a rózsaszín területeken pedig hatósági jóváhagyást kell rá kérni.

 

Azon kutak esetében melyek meghaladják az első vízzáró réteg felszíntől számított megjelenésére vonatkozó mélységtartományt, a kútamnesztia ellenére is szükség van utólagos hatósági engedélyeztetésre.

 

Az új törvény a fúrt kút esetében háztartási vízigényt is meghatároz: ez januártól évi 500 köbmétert meg nem haladó mértékű vízhasználattal egyenlő. Az amnesztiát kapott, be nem jelentett mezőgazdasági célú kutakat december 31.-ig csupán regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál (NFK), amely ingyenes és szankciómentes.

 

A bejelentéshez szükséges adatlap, a regisztráció menete, és bővebb tájékoztatás megtalálható a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) honlapján, Főosztályok menüpontban a Mezőgazdasági Kutak Hatósági Osztálya fül kiválasztását követőenAz ügyintézés indítása a lap alján található linken keresztül érhető el ügyfélkapus bejelentkezést követően.

Forrás: kisvarda.hu