Select Page

“Vállalkozónők Kisvárdán” címmel interjúsorozatot indítunk, arra keresve a választ, hogy mitől működhet jól egy vállalkozás női szemmel. Elsőként Jeneiné Hajdu Mariannával, a Picur Bababolt tulajdonosával beszélgettem. Évek óta ismerjük egymást, és akármikor megyek hozzá vásárolni, mindig jókedvű, mindig úgy fogad, mintha engem várt volna egész nap, megkérdezi mi újság, és észre sem veszem, hogy eltelt fél óra. Ha bizonytalan vagyok, hogy mit vegyek, ötleteket, tanácsokat ad.

Hogyan és mikor jött az ötlet, hogy vállalkozóvá válsz?

Játszottunk a gondolattal, mert ezt az üzlethelyiséget  megvettük, amikor a gyerkőc született, hogy majd egyszer valamit csinálunk vele. Nagyon lepukkant állapotban volt. Kitört ablakokkal, csak egy rács volt az ajtó helyén, belül teljesen lelakottan. Egy száz éves épület, amit már jó ideje magára hagytak.

Miért gondoltátok, hogy ez jó befektetés lesz?

Bár az épületre láthatóan költeni kellett, ezt kompenzálta az elhelyezkedése, mérete és hangulata.  Ekkor még nem tudtuk, hogy mit kezdünk vele, de jó befektetésnek tűnt. Felmerült az is, hogy a GYES letelte után én indítok itt vállalkozást, és nem megyek vissza az ügyvédek mellé titkárnőnek.

Miért merült fel ez a gondolat?

Úgy gondoltam, hogy egy picit több van bennem. Imádtam azt a munkát, rengeteget tanultam ott, de ki akartam próbálni magam másban is. Sok – sok ötletet és lehetőséget számba vettünk, és végül a bababolt mellett döntöttünk. Nem voltam egy vásárolgatós anyuka, aki boltról boltra jár, de ahol megfordultam láttam a hiányosságokat. Ilyen volt  pl. a játszósarok, és akkor még jó ötletnek tűnt a használt gyerekruha is.  Még pár ötlet eszembe jutott, szóval kezdett a gondolat foglalkoztatni. 2000. augusztus 14-én nyitottunk, a kislányom ovis lett, én megnyitottam a boltot, mindenki új életet kezdett.

Gondolom előtte már keresgéltetek, hogy kiktől fogtok árut beszerezni? Mennyi ideig tartott ez a folyamat?

Akkor még nem volt internet és a konkurenciához mégsem mehettünk, nem  lett volna etikus. Nyakunkba vettük Budapestet a párommal, két napig kocsikáztunk, egy-két újságból informálódtunk, nem túl nagy sikerrel. Volt egy győri ismerősünk, akitől segítséget kértünk. Így jutottunk el egy  nagyon nagy babaáruházba, ahová én arcátlanul bementem, és elmondtam a tulajdonosnak a problémámat. Először furcsán nézett, de aztán segített. Bútorban, ruhában, nagykerekben, az alapcímeket tőle kaptuk. Egy jó fél évvel a nyitás előtt már elkezdtük a keresgélést, közben az épület felújítása is folyamatban volt, ami szintén nem volt egyszerű.

Alapkoncepció volt az, hogy csak magyar gyártók által készített ruhákat árulsz?

Abszolút, csak ez jött szóba. Akkoriban még nem is volt más. Minőséget akartunk és azzal, hogy a fél árukészlet használt volt, akkor úgy gondoltuk, hogy nem kell sok az újból (nevet). Babakocsit szerettünk volna, gyerekágyat, kiegészítőket, cumit, babafelszerelést, és ruhát. Ezt sikerült összehozni, de nehéz volt. Az elején nagyon belenyúltunk dolgokba. Olyan termékeket sóztak ránk, hogy utána még 3-4 év múlva is volt belőle.  Az, hogy valaki anya és otthon látja, hogy mire van egy gyereknek szüksége, az árukészlet kiválasztásához nem feltétlenül elég ……… Hát így indult.

Picur Bababolt Kisvárda

Picur Bababolt Kisvárda

Az elején már eldöntötted, hogy mekkora méretig lehet ruhát beszerezni nálad?

Háááát, az elején úgy gondoltam, hogy olyan 50-es mérettől elkezdődik, és úgy 104-110-ig megy. De ez nem illett bele abba a sávba, amiben a készítők gondolkodtak, illetve amit a vevők igényeltek. Továbbmentünk 128-ig és a következő méret bővítés  2008-ban volt, amikor jött a recesszió és valamit csinálni kellett.  Hozzájött ehhez a dologhoz, hogy megnőttek a törzsvásárlók, és igazodnom kellett az igényeikhez. Úgy hidaltuk át ezt a nehéz időszakot, hogy bővültünk. Más meghúzta a nadrágszíjat, mi meg az ellenkezőjét tettük és ma már 170-es méretig vannak ruháink.

És hogy ismertettétek meg az üzletet a vevőkkel?

Nagyon amatőrök lévén, nem hirdettünk, ami hiba volt. Én azt gondoltam, hogy van néhány ismerősünk, akik majd mindenkinek elmondják, hogy ez milyen jó bolt. Az elején nagyon nehezen ment, annak ellenére, hogy itt van a posta.  Ez egy nagyon forgalmas utca, azt szoktam mondani, hogy ez a kisvárdai Wall Street (nevetünk). Ma már könnyebb, mert van internet, Facebook, stb..  Aki erre járt és benézett, az elégedetten távozott és visszajárt. Egy jó év múlva  szórólapoztunk,  de ennek ellenére elég jó átlagokat hoztunk már az elején.

Tehát szépen elindultatok, kezdtek megismerni benneteket. Volt –e esetleg menetközben olyan mélypont, vagy felmerült-e az, hogy mégsem kellene ezt tovább folytatni, mert nincs rajta haszon vagy egyéb okból?

Azt nem tudtam az elején, hogy ez mikor fog rentábilisra fordulni, mert csak tettük bele a pénzt. Azt megbeszéltük, hogy 2-3 évet azért adunk neki. Mindenkinek, aki bármibe is fog azt tanácsolom, hogy várja meg ezt az időt, mert egy év alatt nem fog kiderülni, hogy jó lesz-e amit csinál. 3 év múlva mondtam azt, hogy ezzel tényleg érdemes foglalkozni. Sok pénzt kellett befektetni, de e nélkül nem ment volna. Időközben rájöttünk, hogy a használt gyerekruha nem az évszázad biznisze és rengeteg plusz munka is volt vele. Megszüntettük ezt a profilt, helyette újabb készítők termékével színesítettük az árukészletet.

Említetted már, hogy a kislányod akkor kezdte az óvodát, amikor a bolt nyílt. Hogy tudtad megoldani a szüneteket és az esetleges betegség miatti hiányzásokat?

Mivel a párom vállalkozó volt, a szüneteket úgy oldottuk meg, hogy a kötetlen munkaidő előnyeit kihasználva, ha tehette ő vigyázott rá, és a szüleimre is bármikor számíthattunk. Amikor beteg volt, az volt a nehezebb, mert folyamatosan lelkiismeret furdalásom volt, hogy nem vagyok ott vele, illetve hogy nem vagyok eleget vele. Ha nagyon beteg volt, akkor én maradtam otthon vele,  és anyósom volt itt a boltban, aki nagyon sokat segített. A bolt beindulásakor, amikor áruért mentünk hetente vagy kéthetente, ő tartotta a frontot és ezért örökké hálásak leszünk neki. A lányom nagyon cuki volt és türelmes. Ha már lábadozott, volt olyan, hogy jött velem a boltba és itt volt mellettem.

Igen.  Egy nőnek, akár vállalkozik, akár munkahelye van, nagy dilemma hogyan oldja meg ezeket a helyzeteket, hiszen anya és dolgozó nő, feleség és még sorolhatnám mi minden egyben…… Mit mi elé helyezzünk…. Nem könnyű döntés.

Picur Bababolt Kisvárda

Picur Bababolt Kisvárda

Az üzletet alkalmazott nélkül vezeted. Nem is jött szóba, hogy legyen egy segítség ilyen esetekre?

Dehogynem. Eleinte  anyósom jött, akire rá mertük bízni az üzletet, mindig jött, ha megkértük. De már ő sem fiatal, így egy idő után már nem akartuk ezzel terhelni. De akkor hogy megyünk áruért? Ekkor merült fel az a gondolat, hogy akkor lehozatjuk az árut. A készítőkkel már egy ideje együtt dolgoztunk, így ez megoldást jelentett, még akár Győrből is. Ezzel az árukészlet egy részének beszerzési problémája megoldódott. A gyerek is egyre nagyobb lett, el tudta látni magát, ha esetleg nem voltunk otthon. Mostanában érzem azt, hogy jó lenne néha-néha. Nekem olyan segítség lenne jó, aki akkor jön, amikor szólok neki (nevet), hogy egy-egy délelőttöm vagy délutánom szabad legyen. De amikor van egy gyengébb nap, akkor mindig örülök, hogy de jó, hogy nincs alkalmazott. Viszont a mai napig nem tudom előre kiszámítani, hogy melyik időszak lesz erősebb vagy gyengébb.

Meglepő, amit mondasz, mert azt gondolná az ember, hogy van néhány alkalom vagy ünnep, amikor arra lehet számítani, hogy nagyobb roham lesz.

Igen, én is ezt gondoltam, de nem kiszámítható a forgalom. A másik nehezen kiszámítható dolog az ízlés. Az árubeszerzésnél nem lehet csak a saját ízlésedből kiindulni, mert ez nagyon  egyéni. Olyan boltot kell csinálni, ami mindenkinek megfelel. Ez amúgy általában is igaz, nemcsak a bababoltra, hanem süteményre, stb. is.

A beszállítókkal való kapcsolatodra mi jellemző: a régiek közül vannak-e még, akikkel együtt tudsz működni,  vagy folyamatosan változnak?

Így visszagondolva nem nagyon vannak régiek. Vagy lecserélődtek, abbahagyták, tönkrementek, volt olyan is, aki megunta, pedig jól ment az üzlete.

Neked szükséged van valamilyen motivációra, ami továbbvisz, vagy ez megy magától, mert élvezed, amit csinálsz?

Nagyon szeretem ezt csinálni. Többet vagyok itt, mint otthon. Úgy érzem, hogy én a helyemen vagyok  itt. Jó segíteni, tanácsot adni, tapasztalatot megosztani, megnyugtatni a kezdő szülőket. Részesévé lenni a családdá válásnak, és évek alatt látni, ahogy a gyerekek nőnek.  A szülők néha tanácstalanok, legyen az betegség, nevelési krízis, bilire szoktatás, vagy óvodai konfliktus. Ha megtisztelnek bizalmukkal, igyekszem segíteni. Kívülállóként gyakran jobban látni a megoldást. És ha a tanácsom valaki hasznára válik, az a nap már nem volt hiábavaló…….

Picur Bababolt Kisvárda

Sok mindent említettél már, hogy mitől működhet, mitől lehet sikeres egy vállalkozás. De ha össze kellene foglalni, mit mondanál?

Olyasmibe fogjon bárki, amit szeret és tud csinálni. Ha nem így fog hozzá, akkor minden sokkal nehezebb lesz, mert nehézség mindig adódik.

Nagyon sok befektetést, és alkalmazottat igénylő vállalkozásba nem kezdenék, mert nagyon nagy felelősség és rizikó munkáltatóként.  Mindenképpen tartalékot kell képezni a nehezebb időszakok áthidalására.

A minőség is nagyon fontos, mert a vásárló csak akkor fog visszajönni, akár évek múlva is, ha elégedett a termékkel, és a kiszolgálással.

Kell a kitartás, mert akár több évre is szükség lehet, hogy nyereséges legyen egy üzlet.

És nem utolsó sorban a háttér, leginkább a családi segítség, ami nagyon fontos, mert ha baj van, rájuk mindig számíthatok.

 A Picur Bababolt Kisvárdán, a Somogyi R. utcán várja kedves vásárlóit hétfőtől-péntekig 9.00-17.00 között, szombaton 9.00-12.00-ig. Telefonszám: 06 45/556-244, 06 30/278-6313. A facebook oldal ide kattintva érhető el.