Select Page

Folytatjuk sorozatunkat, a  Vállalkozónők Kisvárdán 2. részével. (Az 1. rész ide kattintva olvasható)

A Kreatív-Zug tulajdonosának, Zámbó Mariannak a vállalkozása azért is különleges, mert többször sikerült szinte teljesen elölről felépítenie vállalkozását. Nemcsak települést váltott, hanem profilt is…

 

 

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy vállalkozni fogsz?

2001-ben kezdtem a vállalkozást. Ajakon, a párom szüleinek az udvarán volt egy faházikó, ahol korábban anyósom egy kis boltot üzemeltetett. Én régebben virágkötőként dolgoztam, és így jött az ötlet, hogy virágboltot nyitunk. A szüleimtől kaptunk egy kis pénzt, amiből lakást nem tudtunk venni, ebből indítottuk el az üzletet.

Milyen nehézségekkel találkoztál a kezdet kezdetén?

Főleg anyagival. (Nevet) Ha volt egy nagyobb szezon, szaladtunk a szülőkhöz, hogy ki mennyit tud kölcsönadni a szezon  végéig, amit utána mindig visszaadtunk. Viszonylag hamar megkedveltek és megszerették a munkámat, így szépen fejlődött a vállalkozásom.

A nyitottságom és őszinteségem a vásárlók felé, hamar meghozta gyümölcsét. Mindent megtettem annak érdekében, hogy a vásárlók elégedettek legyenek. Nem voltunk restek hajnal 3-kor kelni és áruért menni, hogy reggel fél nyolcra friss virág legyen az üzletben. Ehhez mindig ragaszkodtam. Fontos volt számomra, hogy a virágok ne csak addig legyenek szépek, amíg elviszik az üzletből, hanem még napok múlva is gyönyörködhessenek bennük. Ezért szakmai tanácsokat is adtam a megvásárolt virágok mellé.

Miért jöttetek Kisvárdára?

Sikerült vennünk Kisvárdán egy kis garzonlakást, és ezután már nem volt egyszerű kijárni Ajakra. Emlékszem, mivel még nem volt autónk kerékpáron vittem a friss virágot. Kisvárdán a felüljárónál találtam egy számomra alkalmas üzlethelyiséget így ott folytattam a vállalkozást.

Vállalkozónők Kisvárdán 2. Kreatív-Zug Kisvárda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez jóval nagyobb helyiség volt a korábbihoz képest.

Sokkal nagyobb, de gyorsan belaktuk. Ehhez viszont még több pénzt kellett áruba fektetni, így a családi „vagyon” az árukészletben állt, amit folyamatosan pótolni, sőt bővíteni kellett.

A virágboltban már voltak ajándéktárgyak is.

A virág nagyon szezonális termék, magában nem lett volna elég, hogy fenntartsa az üzletet, ezért ajándéktárgyakkal bővítettük a készletet. A vásárlók is hamar hozzászoktak, hogy egy helyen megvásárolhatták amit szerettek volna.

Mindig volt segítséged?

A párom mindig mellettem állt, rengeteget segít a mai napig is. Édesanyám is bármikor jött, amikor kértem.  Azután, hogy megszületett a kislányom, egyre nehezebb lett. Mivel nem könnyű jó szakembert találni sokat kellett dolgoznom. Éjjel-nappal a virágboltban voltam, a családomat szinte alig láttam. Így váltottunk, ami szintén nehéz volt.

Mikor hoztad meg végül ezt a döntést?

Úgy 8-10 évvel ezelőtt. Az Átrium Üzletházban próbálkoztunk egy kisebb üzlettel. Párhuzamosan ment a virág és kreatív hobbibolt, mert kellett egy év, mire kifuttattuk a virág részt. Amit a virágbolttal kerestünk, azt elvitte a hobbi.  A virágbolt bezárásával levágtuk az aranytojást tojó tyúkot (nevet).

Ezután mintha elölről kezdtünk volna mindent.  Magában a hobbi nem tartott fenn egy üzletet, ezért a virág mellől hoztam az ajándék részt. Ehhez viszont már nagyobb üzlethelyiség kellett, így költöztünk a főutcára. Itt újra eltelt 2-3 év, mire beindult.

Hogyan jött a hobbibolt ötlete?

Mindig is művészeti iskolába szerettem volna járni. A képzőművészet volt az a rész, ami vonzott, és folyton ott motoszkált bennem, hogy alkossak valamit. Amikor rátaláltam a hobbira, akkor úgy gondoltam, hogy ebben van lehetőség.

Ez nagyjából abban az időszakban kezdett népszerűvé válni.

Igen, és egyre több új technika volt, amihez már olyan alapanyagokat tudtunk beszerezni, amiből szinte bolti minőségű alkotásokat lehetett készíteni. Elkezdtem belemélyedni, olvastam, kísérletezgettem és utána már foglalkozásokat is tartottam.

Vállalkozónők Kisvárdán 2. Kreatív-Zug

Kiknek tartasz foglalkozásokat?

Gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartottam, többször hívtak táborokba, ahol a korosztályuknak megfelelően összeállítottam egy programot és az alapján dolgoztunk.

Felnőtteknek havonta tartok összejövetelt a könyvtárban. Nemcsak a kézműves bolt tart fenn minket, hanem a felnőtt kézműves foglalkozások is.

Mindig más technikát próbáltok ki?

Igen, mindig más a téma, attól függ, hogy milyen új anyagot dobtak piacra, vagy mi az, amit még nem próbáltunk. Otthon kipróbálom az adott technikát, van úgy, hogy napokig kísérletezgetek, hogy hogyan lehet az adott alapanyagból a legigényesebben megvalósítani egy-egy tárgyat.

Mindig igyekszem olyan munkákat készíttetni, amit használni is tudnak a résztvevők . Nagy öröm számomra, amikor büszkén viszik  haza a saját készítésű tárgyakat.

Időközben rájöttem, hogy ezt nem is a pénz miatt csinálom, hanem azért, mert olyan jó látni ezeknek az embereknek az arcán, hogy egy fárasztó nap után a foglalkozás végére kisimulnak. Ad egy kis önbizalmat, kikapcsol, a szürke hétköznapokból kiemel egy picit. Nagyon jó a társaság, sokat szoktunk nevetni, mindenki érti a poénokat. Van egy kis fix közösség már, kb. 30-40 fő.

Akkor ezek a foglalkozások abban is segítenek, hogy könnyen tudsz tanácsot vagy ötletet adni a vevőknek is. 

Igen, mivel minden újdonságot igyekszem kipróbálni és próbálok a vevők fejével és pénztárcájával gondolkodni.

Nagyon szeretem ezt csinálni, mert olyan vevők jönnek hozzánk, akiket kedvelek. Mint egy kis család olyan vagyunk, és ennél többet azt hiszem nem is kívánhatok.

Mindig igyekeztem a tudásom legjavát adni mindenben. Ezt értékelik az emberek. Ez is befektetés, ami sokszorosan megtérül. Szeretném, ha elégedettek lennének a vevők, akik itt vásárolnak.

A vevői visszajelzések nagyon lelkesítenek és megerősítenek abban, hogy jó úton járok, hogy ezt kell tovább csinálni. Ez motivál.

Az ajándéktárgy részt a vevőkhöz alakítottad vagy fordítva?

Ez érdekes kérdés. Első perctől ragaszkodtam ahhoz, hogy egyszerű, de igényes ajándéktárgyak legyenek az üzletben. A beszállítók is tudják már, ha nekem valami nem tetszik, akkor arra nem tudnak rábeszélni. Valószínűleg azokat az embereket vonzom, akiknek hasonló az ízlése az enyémhez.

Figyelem az embereket, megismertem őket a hosszú évek alatt. Sokszor mikor árut hozunk, már tudom, hogy némelyik darabnak ki lesz a gazdája.

Milyen jó tanácsokat adnál azoknak, akik most szeretnének vállalkozásba kezdeni?

A legfontosabb, hogy legyen anyagi alap és háttér. Menet közben is félre kell tudni tenni a nehezebb időkre. Fontos a kitartás és a hitelesség. Olyan pluszt kapjon a vásárló, amit máshol nem.

A multikkal szemben úgy lehet fennmaradni, ha sikerül bizalmat kialakítani a vevőben, ezt pedig csak úgy lehet, ha lelkiismeretesen végezzük a munkánkat.

A Kreatív-Zug Kisvárdán, a Szent László u. 1. szám alatt található. Hétfőtől-péntekig 8.30-17.00 óráig, szombaton: 8.30-12.30-ig várja kedves vásárlóit. Telefonszám: +36 30/271-5698, e-mail: kreativzug@gmail.com, honlap: http://kreativzug.iwk.hu/

Az 1. rész ide kattintva olvasható

Legnépszerűbb videónkért ide kattintson: a Facebookon eddig 43 ezer megtekintés, és több mint 900 megosztás!!!