Select Page

FM: megnyílt a Fülöp-szigetek piaca három magyar húsüzem előtt

 

 

 

Budapest, 2017. május 24., szerda (MTI) – Megnyílt a Fülöp-szigeteki piac három magyar húsüzem előtt, egyedi akkreditációjuk tanúsítványát kedden adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek Emmanuel Pinol, a Fülöp-szigetek agrárminisztere Budapesten – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.

 

fülöp-szigeteki húsexport

 

A szaktárca közleménye szerint a kaposvári, kisvárdai és nyírbátori üzem exportengedélyének kiadását hosszas egyeztetések, valamint egy 2014. októberi helyszíni audit előzte meg.

 

A dokumentumok átvételével egy közel hároméves engedélyezési folyamat zárult le sikeresen.

 

A tanúsítványok átadásával lehetővé vált, hogy a vállalatok a közeljövőben megkezdhessék termékeik exportálását a délkelet-ázsiai országba.

 

Az agrárminiszterek megállapodtak abban, hogy szakértői csere indul a mezőgazdasági kutatás területén, különösen a rizs és a szarvasmarha tekintetében – közölte a szaktárca.
Kitérnek arra is, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 2010 óta folytat tárgyalásokat a Fülöp-szigeteki hatósággal – a magyar cégek igényeinek megfelelően – sertés-, baromfi- valamint marhahús exportlehetőségéről.

 

A jövőben további üzemek auditálása várható, ami Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bír – írják.