Select Page
Megnyílt a Fülöp-szigetek piaca a kisvárdai húsüzem előtt

Megnyílt a Fülöp-szigetek piaca a kisvárdai húsüzem előtt

FM: megnyílt a Fülöp-szigetek piaca három magyar húsüzem előtt

 

 

 

Budapest, 2017. május 24., szerda (MTI) – Megnyílt a Fülöp-szigeteki piac három magyar húsüzem előtt, egyedi akkreditációjuk tanúsítványát kedden adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek Emmanuel Pinol, a Fülöp-szigetek agrárminisztere Budapesten – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.

 

fülöp-szigeteki húsexport

 

A szaktárca közleménye szerint a kaposvári, kisvárdai és nyírbátori üzem exportengedélyének kiadását hosszas egyeztetések, valamint egy 2014. októberi helyszíni audit előzte meg.

 

A dokumentumok átvételével egy közel hároméves engedélyezési folyamat zárult le sikeresen.

 

A tanúsítványok átadásával lehetővé vált, hogy a vállalatok a közeljövőben megkezdhessék termékeik exportálását a délkelet-ázsiai országba.

 

Az agrárminiszterek megállapodtak abban, hogy szakértői csere indul a mezőgazdasági kutatás területén, különösen a rizs és a szarvasmarha tekintetében – közölte a szaktárca.
Kitérnek arra is, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 2010 óta folytat tárgyalásokat a Fülöp-szigeteki hatósággal – a magyar cégek igényeinek megfelelően – sertés-, baromfi- valamint marhahús exportlehetőségéről.

 

A jövőben további üzemek auditálása várható, ami Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bír – írják.

 SZENT IVÁN-ÉJI KERÉKPÁROZÁSRA HÍV A KKB!

SZENT IVÁN-ÉJI KERÉKPÁROZÁSRA HÍV A KKB!

SZENT IVÁN-ÉJI KERÉKPÁROZÁSRA HÍV A KKB!

 

 

 

2017. JÚNIUS 24-én (szombat) 20 óra 30 perctől a Cigánd melletti víztározó körüli kerékpárosúton egy fantasztikus közös éjszakai gurulásra, nézelődésre hívunk mindenkit. 

 

 Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. Régen tűzgyújtással a Napot segítették a sötétséggel vívott küzdelmében.

 

Segítsünk a napnak mi is a magunk módján!

 

Miután 20.30 tól 20 óra 50-ig megcsodáltuk a naplementét, világítsunk körbe a parton pár percig minél több világító eszközzel (telefonjaink vakuival, lámpákkal vagy görögtüzekkel, csillagszórókkal… /A tűzvédelmi szabályokat betartva!!!/ )

 


Ha sokan leszünk akkor kisebb csodát is csinálhatunk… (meglátjuk). 

 


Ezután 22 óra 15 perckor, aki úgy érzi, guruljon körbe a tározó körüli kerékpáros úton, vagy ameddig kedve és ereje van és minél jobban világítsa ki magát és guruló sporteszközét.

A közös guruláson mindenki önként, saját felelősségre vehet részt (18 éven aluliak csak szülői engedéllyel, 14 éven aluliak szülői kísérettel jöjjenek.) 


Meghívhatjuk barátainkat ismerőseinket is egy közös, vidám és szép estére. Mindenki tartsa be a KRESZ szabályait, legyen óvatos, vigyázzon magára és másokra. (bukósisak, esti szemüveg ajánlott).

Védjük a természetet, ne hagyjon senki maga után szemetet.

 

 

Aktív résztvevő lehet bárki (szabadon és ingyenesen), aki kerékpárral tud megjelenni. A különböző kerékpárokon kívül jöhettek egykerekűvel, tandemmel, háromkerekűvel, fekvőkerékpárral 😀


Passzívan is részt vehet bárki az eseményen egyszerű nézelődéssel, esti piknikezéssel, finom ételek, italok készítésével, kínálásával és az aktív gurulók biztatásával is.


Kezdeményezésünkhöz partnerként csatlakozhat bárki (civil szervezetek, cégek, vállalkozások, önkormányzatok, médiumok, egyéb társulások és más programok is).


(Rendkívüli időjárás esetén új időpontot írunk ki.)Párisban járt az Ősz – Egy boldog dal?

Párisban járt az Ősz – Egy boldog dal?

Párisban járt az Ősz – Egy boldog dal?

    Budapest, 2017. április 28., péntek (OTS) – A napokban került fel az internetre Ady Párisban járt az Ősz című versének legújabb feldolgozása.

 

A zenét Lippai Hunor írta, előadója Szűcs Krisztina színésznő és Markó Fruzsina gitárszakos egyetemista: mindhárman kisvárdaiak. 

 


A versből több dal született már, ezek közül talán a Kaláka és a Kávészünet verziója a legismertebb. Az új dallammal azonban új értelmezés is érkezett.

 

A bús, magyar Ady helyett a boldog, francia Ady szólal meg könnyedén, mintha táncba hívna. – “Ez egy boldog nyári vers”- mondja a zene szerzője.

 

1906-banAdy nem sokkal korábban érkezett Párizsba és -ahogy a levelezéséből kiderül- boldog volt a francia főváros nyüzsgő forgatagában, kedvenc kávézójában a Rue de Medicis Gambrinusban töltött órákat és valószínűleg itt írta ezt a verset is.

 

“A dal nemcsak boldog, hanem pikáns és pajzán – tökéletesen illik hozzá Kriszti csodálatos hangja.”- teszi hozzá a szerző. És persze benne van kicsit a halál is, de csak kicsit, nagyon kicsit.

Kisvárda, 2017.Fehérjehiány okozhatja a gyermekkori ekcémát

Fehérjehiány okozhatja a gyermekkori ekcémát

 

 

Budapest, 2017. május 8., hétfő (MTI) – Egy friss kutatás szerint a filaggrin nevű fehérje okozhatja a gyermekkori ekcéma kialakulását – mondta Körmendy Miklós, a Szent Imre Kórház vezető főorvosa hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

Körmendy Miklós elmondta, az ekcéma egy gyűjtőfogalom a nem fertőző bőrgyulladásokra, amelyeket irritáló anyagok is kiválthatnak.

 
A gyermekkorban előforduló, öröklődő ekcéma, azaz az atópiás dermatitisz minden ötödik gyereket érint Magyarországon – tette hozzá.

 
A Newcastle University kutatói most arra jöttek rá, hogy a filaggrin nevű fehérje “meghibásodása” okozhatja, hogy a bőrszárazság ellen védő réteg nem működik megfelelően – mondta el az orvos, hozzátéve, a felfedezés előrelépést jelenthet a terápiában, ugyanis felmerülhet a fehérje helyettesítésének lehetősége is.

 Kisvárdai Bessenyeis diákok a GE karrierprogramjában

Kisvárdai Bessenyeis diákok a GE karrierprogramjában

Kisvárdai Bessenyeis diákok a GE karrierprogramjában 

Középiskolásoknak indít karrierprogramot az Észak-Alföldön a GE

 

 

Kisvárda, 2017. április 20., csütörtök (MTI) – Középiskolásoknak indít karrierprogramot az Észak-alföldi régióban a General Electric (GE).

 

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a projektindító sajtótájékoztatón Kisvárdán csütörtökön hangsúlyozta, Északkelet-Magyarországon különösen nagy szükség van arra, hogy támogassák és motiválják a fiatalokat, akik a program segítségével felépíthetik karrierjüket, versenyképes tudást szerezhetnek.
Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke  elmondta, a Jövő tehetségei elnevezésű kezdeményezésben részt vevő diákok üzleti angol nyelvi képzés segítségével fejleszthetik nyelvtudásukat, bővíthetik üzleti és digitális ismereteiket, valamint szakmai tapasztalatokat szerezhetnek a nagyvállalat vezetőinek és szakembereinek segítségével.

GE1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A programba 36, Hajdúböszörmény és Kisvárda középiskoláiban tanuló diákot vonnak be.

 
A 2018 októberéig tartó projektben a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium és a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium vesz részt. A tehetséges diákokat kiemelkedő tanulmányi eredményük, angolnyelv-ismeretük, illetve egy motivációs beszélgetés alapján választották ki. A program végén a diákok államilag elismert angol nyelvű üzleti nyelvvizsgát szerezhetnek, tanulmányaikat gyárlátogatásokkal, személyes mentorálással is segíti a GE, valamint a szakmai partner, a United Way alapítvány.

 

GE

 

 

 

 

 

 

 

 

A GE a világ vezető digitális iparvállalata, 175 országban van jelen és több mint 350 000 munkavállalót foglalkoztat világszerte. A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, a hazai leányvállalat több mint 10 ezer munkavállalóval, 12 gyárral, 5 K+F központtal, 3 regionális üzleti központtal rendelkezik, és kiemelt szerepet tölt be a GE közép- és kelet-európai régiós cégcsoportjában.

 Április 11.: a költészet napja

Április 11.: a költészet napja

A költészet napja – Hatvanhét magyar költő olvas fel 12 órán át a Versmaratonon

 

 

 

Budapest, 2017. április 10., hétfő (MTI) – Hetedik alkalommal rendezi meg kedden, a költészet napján a Versmaratont a közmédia: 67 magyar költő 12 órán át olvas fel verseiből és beszélget a művekről a Magyar Rádió régi, budapesti épületében – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-vel.

 

 

A Márványteremben április 11-én délelőtt 10 órától 22 óráig fogadják a költők és a Kossuth Rádió műsorvezetői a költészet iránt érdeklődő közönséget – idézte a közlemény Mucsányi Mariannát, a Kossuth Rádió csatornaigazgatóját.

 
Az egyedülálló eseményt a Kossuth Rádió több bejelentkezéssel, élő adással folyamatosan figyelemmel kíséri: a Versmaratonról a 180 perc, a Krónika, a Napközben, és a Közelről című műsorokban jelentkezik a rádió.

 
A hely című műsor a Márványteremből jelentkezik majd, kora délután pedig 13 órától élőben is belehallgathat a közönség a színpadon folyó beszélgetésbe. Este a Belépő, a Kossuth Rádió kulturális magazinja ad ízelítőt a rendezvényből, és bemutatják a “Nap versét” is – ezt költeményt a fellépő költők egy-egy sor megfogalmazásával közösen írják a nap folyamán.

 
A rádió mellett az M5 kulturális csatorna is követi a költészet napjának eseményeit. A Kulturális híradó stábja összefoglalót készít az eseményről, este pedig a Magyar Írószövetség székházát díszítő fényfestésről tudósít a csatorna. A fényfestés Kodály Zoltán zenéjével kísérve az írószövetség, a magyar irodalom és költészet múltját, nagy személyiségeit és az 1956-os forradalomban játszott szerepét jeleníti meg.

 
Az M5 csatorna beszámol a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében zajló eseményekről és a ferencvárosi ünnepi megemlékezésről, amelyen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is beszédet mond.

 
A vidéki eseményekről is képet ad az M5 televízió, így a szombathelyi, békéscsabai, pécsi, kaposvári, soproni, szabadkai és szatmárnémeti ünnepségekről, különleges rendezvényekről. Szatmárnémetiben például mintegy ezer gyerek szaval majd együtt, Békéscsabán 24 órás versmondó- és versolvasó fesztivált tartanak, Szombathelyen pedig elkészül a Weöres Sándor versfal – emelte ki Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója.

 
A hirado.hu oldalán részletes információk szerepelnek a Versmaratonról, a programokról, az eseménysorozatról. A médiaklikk.hu oldalon élőben is követhető a Versmaraton.

 

 

 Április közepéig lehet nevezni a Janikovszky Éva meseíró pályázatra

Április közepéig lehet nevezni a Janikovszky Éva meseíró pályázatra

Április közepéig lehet nevezni a Janikovszky Éva meseíró pályázatra

 

 

Budapest, 2017. március 27., hétfő (MTI) – Idén tartalmi megkötés nélkül, április 18-ig nevezhetnek 7 és 16 év közötti fiatalok a Janikovszky Éva meseíró pályázatra.

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Kiadóval közös pályázatára idén szabadon választott témát feldolgozó meséket várnak – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

 
Pályázni magyarországi és határon túli településekről egyaránt lehet és minden jelentkező egy, maximum öt A/4-es oldal terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írást nyújthat be.

 
A tavalyi felhívásra összesen 1218 pályamű érkezett; a 7-9 éves korosztály 312, a 11-13 évesek 747, a 14-16 évesek pedig 159 alkotást küldtek.

 
A meséket a könyvtár könyvtárosaiból álló előzsűri értékeli és választja ki a továbbjutókat, amelyeket a szakmai zsűri bírál el. Ennek tagjai ebben az évben is Szepes Erika irodalomtörténész és Rigó Béla író, költő, szerkesztő.

 
Az idei díjátadót május 26-án rendezik meg a Központi Könyvtár palotatermeiben.

 Középiskolásoknak hirdetett pályázatot a Diákhitel Központ

Középiskolásoknak hirdetett pályázatot a Diákhitel Központ

Középiskolásoknak hirdetett pályázatot a Diákhitel Központ

 

Budapest, 2017. április 8., szombat (MTI) – Az Osztály mottóval középiskolás osztályoknak hirdetett pályázatot a Diákhitel Központ, arra keresve a választ, hogy a mai tizenéveseknek milyen a jövőképük.

 

A pályázók videós (vlogos) formában mondhatják el, hogyan képzelik el az életüket néhány év múlva. A téma bármi lehet, amivel a diákok úgy gondolják, hogy elérik a céljukat.

 
A felhívás célja, hogy még szorosabb közösséggé kovácsolja a fiatalokat a közös kisfilmkészítés, és a diákok gondolatokat fogalmazzanak meg, beszélgessenek a jövőjükről.

 
Elsősorban a kreativitást várnak a pályázóktól, azt, hogy a képi világ, a vágások és az effektek is legyenek egyediek. A kész alkotásokat egy fájlmegosztóra kell feltölteniük a pályázóknak, a linket pedig a palyazat@diakhitel.hu címre várja a Diákhitel Központ Zrt. április 19-éig.

 
A végeredményt népszerű vloggerek véleményezik. A fődíj mellett különdíjban részesül az a szerencsés osztály, amely a legtöbb kedvelést kapja videójára a Diákhitel Facebook-oldalán. A díjátadó április 29-én lesz, az Xbox One PlayIT Show nagyszínpadán.

 
Részletek: https://www.diakhitel.hu/aktualis/palyazataink/keressuk-az-osztalyt.html oldalon találhatók.

 A nevében elkövetett csalásokra figyelmeztet a Főgáz

A nevében elkövetett csalásokra figyelmeztet a Főgáz


A nevében elkövetett csalásokra figyelmeztet a Főgáz

 

 

Budapest, 2017. április 5., szerda (MTI) – Magukat a Főgáz dolgozóinak kiadó csalókra figyelmeztet a gázszolgáltató, kiemelve, hogy a gázórát leolvasó vagy szerelési munkákat végző alkalmazottaik sohasem vesznek át készpénzt az ügyfelektől.

 

A társaság MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az utóbbi időben a Főgáz nevében több visszaélés történt.

 

Az egyik módszer, hogy a csaló megpróbál bejutni a fogyasztó lakásába, hogy szén-monoxid érzékelőt szereljen fel nagyobb összeg ellenében.

 

Más esetben a Főgázra hivatkozva csengetnek be idős emberekhez kisebb falvakban, és megkísérlik egy összegben beszedni a vélt díjhátralékot. A csalók sosem viselik a Főgáz arcképes igazolványát – tették hozzá.

 
A Főgáz Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy nem végeztet szén-monoxid vagy füstérzékelő felszerelést, illetve nem szed be díjhátralékot személyes megbízottak útján. Személyes megkeresések esetén a Főgáz mindig előzetesen értesíti az érintett felhasználókat annak időpontjáról.

 
A társaság azt is közölte, hogy alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. Ennek elmaradásakor a fogyasztók mindig igazoltassák a dolgozót – tanácsolták. A gázmérőt leolvasó, vagy szerelési munkákat végző alkalmazottaknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől munkájuk során, ugyanis a Főgáz sosem végeztet a helyszínen, készpénzben fizetendő munkát – hangsúlyozták.

 
Azt kérték a fogyasztóktól, hogy ha gyanús magatartást észlelnek, jelentsék be a társaság ügyfélszolgálatának 06-40-474-474-es, ingyenesen hívható számán.