Select Page

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

 

 

    Kisvárda, 2017. november 10., péntek (MTI) – Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken.

 

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen elmondta, a 12 ezer négyzetméteres, korszerű üzem háromszáz új munkahelyet teremt a régióban.

 

 

 

Éticsiga feldolgozó üzem épül Kisvárdán

Kisvárda, 2017. november 10.
Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Kötél Bernadett, a Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezetõ igazgatója, Leleszi Tibor polgármester (Fidesz-KDNP) és Sáray Zoltán, a KÉSZ Építõ Zrt. vezérigazgatója (b-j) a Bourgogne Gastronomie éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó kisvárdai üzemének alapkõletételén 2017. november 10-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

“Az alapkőletétel egy újabb állomása a magyar gazdaságpolitika sikersorozatának, sorra épülnek a gyárak, az üzemek, újra teremtjük a magyar ipart” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ebben a folyamatban a külföldi befektetők és a magyar cégek egyaránt fontosak, a gazdaság fejlődése szempontjából pedig kulcsfontosságú a jó együttműködés.

Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne-IMOFI-Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik el, a termékek elsődleges piaca Franciaország lesz.

 

Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tészta termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek és nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.

 

Az ügyvezető az eseményen emlékeztetett, a csigafeldolgozásnak komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében évente mintegy ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel. (A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint április 1. és június 15. között évente összesen maximum kétezer tonna gyűjthető Magyarországon.) A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát.

 

Hozzátette, a társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy, hogy Kisvárdán új termelőüzemet épít fel. A beruházáshoz a magyar kormány negyven százalékos támogatást biztosított.

 

Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít; a természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített – a francia fogyasztás mintegy 75 százalékát adó – burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom mintegy 80 százalékát importból tudják csak fedezni.

 

A fagyasztott élelmiszerek és tésztafélék piaca jelentős mértékű bővülés előtt áll, Franciaországban közel két százalékos növekedés várható.

 

A nyilvános cégadatok szerint az IMOFI Kft. 2016-ban átlagosan 129 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró (1 milliárd 341 millió forint) volt, adózott eredménye meghaladta a 137 ezer eurót (42,7 millió forint).